Rada ÚSTR má novou předsedkyni. Je jí archivářka Benešová

StB, VB, komunismus

StB, VB, komunismus Zdroj: ctk

Novou předsedkyní rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stala její členka Emilie Benešová. Nahradila Petrušku Šustrovou, které dnes skončil pětiletý mandát. Benešovou zvolila rada ústavu většinou hlasů přítomných. Úkolem ÚSTR je podle zákona zkoumat nestranně komunismus a nacismus.

„Úkolem celé rady je směřovat ústav tak, aby byl váženou a respektovanou institucí a byly zpřístupněny všechny archiválie Archivu bezpečnostních složek,“ řekla Benešová po svém zvolení.

Benešová je členkou rady ÚSTR od loňského roku, kdy ji zvolil Senát. Pracuje v Národním archivu jako archivářka, vedoucí oddělení foto, fono a kino dokumentů a služeb veřejnosti, uvedl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Nová předsedkyně se zabývá archivním zpracováním dokumentů a metodikou archivního zpracování, historií fotografie a kinematografie. V rámci své specializace řeší problematiku bezpečnostního snímkování archiválií a digitalizace. Je absolventkou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor archivnictví - dějepis.

Benešová patřila ke kritikům odvolaného ředitele Daniela Hermana. Rada ho letos odvolala z funkce, protože nebyla spokojena s jeho prací. Odvolání Hermana vyvolalo rozepře, kritizovala to hlavně ODS a obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté to ostře odmítali, a naopak tvrdili, že ODS využívá ústav k politickým bojům. Rada, která Hermana odvolala, zdůrazňovala, že motivem nebyly politické důvody.