Radní chtějí dva scénáře pro IZIP

IZIP

IZIP Zdroj: profimedia.cz

Koupit, nebo zcela odstřihnout. To jsou jediné dvě varianty, co může Všeobecná zdravotní pojišťovna udělat se společností IZIP. Nový ředitel VZP Zdeněk Kabátek včera dostal od správní rady za úkol ihned začít jednat.

„Možnosti jsou jen dvě: buď převezmeme veškerá aktiva společnosti IZIP pod křídla pojišťovny, nebo zcela ukončíme stávající nestandardní vztah,“ řekl ředitel. Popis obou variant včetně ekonomického vyhodnocení má připravit na příští správní radu, která rozhodne o řešení. „Tato jednání budou ukončena v nejbližším měsíci až dvou,“ je přesvědčen Kabátek.

Ve společnosti IZIP, která provozuje portál VZP a v minulosti pro ni připravovala elektronické zdravotní knížky, má VZP většinový podíl akcií. Definitivně se pojišťovna chce vypořádat s IZIP do konce roku.

Ode dneška se ve VZP také rozbíhá běžný chod uzavírání smluv, které Kabátek zmrazil hned po svém nástupu. Správní rada schválila změnu organizační struktury, která má systém zadávání veřejných zakázek zprůhlednit. Zakázky spadaly dosud do kompetence kanceláře ředitele, která bude zrušena. Její ředitel Stanislav Trojan v pojišťovně končí.

„Ostatní lidé z tohoto útvaru budou přesunuti do jiných pozic,“ upřesnil Kabátek. Stejně tak končí Úsek pojistného a správy pohledávek a naopak nově vzniká Úsek právní, pod nějž bude spadat nový odbor veřejných zakázek. Šéf nového právního úseku bude vybrán do konce tohoto týdne.

Organizační změny jsou reakcí na loňskou kontrolu ministerstva zdravotnictví, která prověřovala ve fondu prevence obchody za 1,2 miliardy korun a další více než dvoumiliardové toky peněz mezi VZP a společností IZIP. Z výsledků kontroly prý vyplývá, že pojišťovna nehospodárně nakládala se stovkami milionů korun.

Podle bývalého ředitele VZP Pavla Horáka se ale ministerstvo nevypořádalo poctivě s připomínkami, které pojišťovna k výsledkům kontroly měla. Se závěry kontroly nesouhlasí. „Není to tak, jak ministerstvo prezentuje,“ řekl Horák.