Rafaj: ÚOHS po půlroční přestávce znovu začne dělat přepadová šetření

Předseda ÚOHS Petr Rafaj

Předseda ÚOHS Petr Rafaj Zdroj: CTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po zhruba půlroční přestávce znovu začne dělat přepadová šetření v sídle firem. Tuto činnost, díky které zajišťuje důkazy například o kartelech, přerušil kvůli říjnovém rozsudku Evropského soudu pro lidská práva. Z analýzy, kterou si udělal vyplynulo, že v kontrolách firem může pokračovat.

Evropský soud pro lidská práva v říjnu uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před 11 lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Česká republika má zaplatit firmě odškodné 5000 eur (138 tisíc korun).

Odborníci od té doby vedou spory o tom, jaký dopad bude rozsudek soudu mít na jednotlivé případy, které ÚOHS řeší. Většinu důkazů o kartelech totiž ÚOHS zajišťuje právě při předem neohlášených šetřeních v sídlech firem.

ÚOHS na rozsudek reagoval tím, že tuto svou činnost dočasně zastavil. Dnes ale uvedl, že zastává stanovisko, že pokud provede šetření na místě, podléhá jeho zákonnost bezprostřední soudní kontrole. „Firmy se mohou bránit žalobou na ochranu před nezákonným zásahem,“ uvedl dnes místopředseda ÚOHS Michal Petr. Podle něj český právní systém nabízí dostatečnou soudní kontrolu nad postupem úřadu. Obviněné firmy mohou napadnout šetření na místě a jeho průběh v rozkladu proti rozhodnutí úřadu a následně v žalobě proti takovému rozhodnutí. „Úřad je připraven se s takovými námitkami podrobně vypořádat a jeho postup tak bude i v tomto případě podroben soudní kontrole,“ dodal Petr.

ÚOHS kontroloval fúzi Babišových zdravotnických zařízení