Rafaj zrušil stotisícovou pokutu pro ministerstvo spravedlnosti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil pokutu 100 tisíc korun pro ministerstvo spravedlnosti za údajné chyby v tendru na správu a vymáhání pohledávek. Sankci ministerstvu udělili Rafajovi podřízení. Ti se nyní budou zakázkou s předpokládanou hodnotou 144 milionů korun zabývat znovu.

Ministerstvo vypsalo tendr předloni v červnu. Důvodem pro zrušení byla podle ministerstva mimo jiné skutečnost, že financování veřejné zakázky nebylo v rozpočtu ministerstva dostatečně zajištěno.

Na ÚOHS se obrátila advokátní kancelář Němec, Bláha & Navrátilová, s.r.o. Jejím spoluvlastníkem je exministr Pavel Němec. Hned po předloňském vzniku nové vlády přitom premiér Petr Nečas oznámil, že ministerstvo spravedlnosti je nutné „odněmcovat“. Staronový ministr Jiří Pospíšil odvolal prvního náměstka Marka Görgese a ekonomického náměstka Jaroslava Gacka, kteří byli s Němcem spojováni. Zrušil také výběrové řízení na náramky pro domácí vězně či plánovanou smlouvu na advokátní služby s exministrovou kanceláří.

ÚOHS se v řízení zabýval právě otázkou, zda bylo ministerstvo oprávněno tendr zrušit. Loni v srpnu dospěli Rafajovi podřízení k závěru, že ministerstvo chybovalo. Uložili také pokutu 100 tisíc korun. ÚOHS v rozhodnutí argumentoval tím, že se ministerstvo o snížení plánovaných výdajů dozvědělo, až po zrušení tendru. Resort, ale doložil zápisy z porad vedení, kde se o snížení prostředků mluví a které jsou ještě z doby před zrušením zakázky. Rafajovi podřízení nyní budou zakázku zkoumat znovu. Pokutu mohou zrušit nebo uložit znovu.

Tendr ministerstva měl původně zajišťovat výběr, správu a vymáhání pohledávek vzniklých z rozhodnutí činností soudů a pohledávek Vězeňské služby vzniklých z výkonu vazby a trestu odnětí svobody. Vybraná firma měla zajistit dodávku centrálního systému pro vymáhání pohledávek včetně jednotné databáze dlužníků a poskytnout ministerstvu právní služby pro zajištění výběru, správy a vymáhání pohledávek v resortu na dobu pěti let.