Rath vystoupil z ČSSD a rezignoval na post hejtmana

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

David Rath dnes rezignoval na funkci středočeského hejtmana a vystoupil z ČSSD. Uvedl to hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík. Policisté podle něj přivezli během dne Ratha na krajský úřad v Praze, kde mandát složil. Pak zase poslance obviněného z přijetí úplatku odvezli.

David Rath složil mandát zastupitele kraje a skončil i ve funkci středočeského hejtmana. Podle náměstka Robina Povšíka tak Rath obviněný z přijetí úplatku splnil svůj slib, že opustí stranické funkce. Poslaneckého mandátu se Rath zatím nevzdal, vedení středočeské ČSSD ho ale vyzvalo k tomu, aby to udělal.

V čele středočeského hejtmanství by vazebně stíhaného Ratha měla podle předsednictva středočeské sociální demokracie nahradit jeho dosavadní náměstkyně Zuzana Moravčíková. O tom, kdo po Rathovi stane v čele hejtmanství, ale definitivně musí rozhodnout až středočeské krajské zastupitelstvo. Právě Moravčíkovou také doporučil jako svou zástupkyni ještě před svou rezignací na vedení středočeského kraje i Rath.

Rath na svůj post rezignoval dopisem adresovaný náměstkyni Zuzaně Moravčíkové.

Abdikační dopis obviněného Davida Ratha
Vážená paní náměstkyně, tímto Vás pověřuji, abyste do doby, než dojde k volbě nového hejtmana Středočeského kraje nebo než pověří Zastupitelstvo Středočeského kraje výkonem pravomocí hejtmana některého z členů Rady Středočeského kraje, zastupovala Středočeský kraj navenek a svolávala a řídila jednání Rady Středočeského kraje.

Dále se vzdávám ke dni 16.5.2012 funkce hejtmana Středočeského kraje a odstupuji z funkce člena Zastupitelstva Středočeského kraje.


Přeji Vám klidné měsíce do krajských voleb, které vyberou nové členy Zastupitelstva Středočeského kraje.

Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se seznámil se žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. Sněmovna by podle něj měla stíhání Ratha připustit, měl by odejít z politiky a nechat o případu rozhodnout soud, řekl Sobotka.

„Domnívám se, že obvinění je natolik závažné, že by David Rath měl z politiky odejít a měl by se hájit. Nelze mu samozřejmě upřít právo na obhajobu jako kterémukoliv jinému občanovi, ale měl by se hájit mimo politiku,“ řekl Sobotka. V Rathově zájmu podle něj je, aby o jeho vině, či nevině rozhodl soud, sněmovna by do věci neměla vstupovat, míní.

Sobotka by podle svých slov ocenil, kdyby se jednání výboru mohl zúčastnit Rath osobně. „Já bych byl rád, kdyby mu bylo umožněno, aby se zúčastnil jednání mandátového a imunitního výboru, protože je to obvyklá praxe, že poslanci, o kterých se jedná, mají možnost se výboru zúčastnit a mají možnost se na jednání výboru k dané věci osobně vyjádřil,“ řekl Sobotka.

Proti této možnosti se ohradila předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. „Jednodužší by bylo, kdyby poslance Ratha na jednání výboru zastoupil jeho advokát, nebo kdyby předseda výboru Sobotka a členové výboru navštívili poslance Ratha ve vazební věznice,“ uvedla Němcová.

„Předpokládám, že jakmile bude David Rath k dispozici, že se s ním sejdu, abych si poslechl jeho názor na celou záležitost,“ řekl šéf ČSSD. Rathovým případem se podle něj bude rovněž zabývat na pátečním zasedání předsednictvo ČSSD.