Rath: Zakázky v kraji jsem nemohl ovlivnit

David Rath u soudu.

David Rath u soudu.

Poslanec David Rath (dříve ČSSD), který je obžalovaný s dalšími 10 lidmi z korupce, v policejní výpovědi odmítl, že by bylo možné ovlivňovat veřejné zakázky ve Středočeském kraji. Soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský dnes jeho výpověď přečetl, předchozí již dříve pustil na videozáznamu. Soudu se poprvé účastní obžalovaná slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která se dosud omlouvala kvůli nemoci. Před soudem odmítla vypovídat.

Novanskou vyzval soudce k výpovědi poté, co přečetl Rathovu promluvu u policie. Podnikatelka ale odmítla hovořit. „Omlouvám se, ale nejsem toho psychicky schopna,“ řekla. Novanská podle žalobce ve firmě ML Compet připravovala losování v tendrech a upravovala je podle předem dohodnutého scénáře, přičemž prý přijala úplatek nejméně 200 tisíc korun.

Zatímco předchozí Rathovy výpovědi před policií soud přehrával na videozáznamu, poslední z 23. října 2012 nahraná není, a soudce ji dnes přečetl. Rath na začátku výpovědi odmítl, že by někdy vzal úplatek. Dále popisoval obecné postupy v rozhodování a hlasování při veřejných zakázkách. Jako již dříve uvedl, že ovlivňovat veřejné zakázky nebylo možné, protože kontrolní procesy byly přísně nastavené, a dokonce je prý přebíraly i jiné společnosti.

Soudce před čtením výpovědi ještě zamítl žádost advokáta Novanské o odročení středečního jednání. Žádost prý dorazila na soud minulý týden v pátek a soudce ji označil jako opožděnou.

Státní zástupce Petr Jirát viní skupinu 11 lidí z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví, údajně je provázela korupce. Machinace podle Jiráta organizovala bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, někdejší poslanec Petr Kott. Rath prý o všem věděl, průběžně jej informovali. Dalšími obžalovanými jsou podnikatelé a manažeři, kteří se na korupci údajně podíleli.

Rath tvrzení obžaloby odmítá, stejně jako Pancová s Kottem. Jako jediná se zatím přiznala podnikatelka Ivana Salačová, pro kterou obžaloba navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Podle Jiráta svým přiznáním skupinu rozkrývá, advokáti se ji ale snaží znevěrohodnit. Dalším pilířem obžaloby jsou odposlechy, která má soud v plánu přehrát v následujících týdnech. Hlavní líčení nařídil zatím do konce října.

Ratha zadrželi kriminalisté loni v květnu u domu Pancové s Kottem v Rudné u Prahy. Podle spisu měl u sebe krabici na láhve vína, ve které bylo údajně sedm milionů korun.