Ředitel ÚSTR Herman končí, podle Nečase na pokyn ČSSD

Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman

Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman Zdroj: E15 Eduard Erben

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na dnešním jednání podle očekávání odvolala z funkce ředitele Daniela Hermana. Ten s rozhodnutím nesouhlasí, považuje jej za zpolitizované. Předsedkyně rady ústavu Petruška Šustrová řekla, že rada bude nyní jednat o tom, kdo povede ústav, než vzejde z výběrového řízení nový ředitel.

Do vypsání výběrového řízení bude funkci ředitelky zastávat Pavla Foglová, která působila jako šéfka Českého centra ve Varšavě v Polsku. Výsledek výběrového řízení by pak měl být znám nejpozději do 30. dubna 2014.

Pro Hermanovo odvolání hlasovalo pět členů rady ze šesti. Radní byli s činností Hermana dlouhodobě nespokojeni. Vytýkali mu především způsob, jakým instituci řídil. „Digitalizace tak, jak je prováděna, je podle nás chaotická, ani jediný fond není zdigitalizován v úplnosti,“ zopakovala dnes předsedkyně rady ústavu Petruška Šustrová. Veřejnost by podle ní měla mít k některým fondům přístup. Údajný politický podtext odvolání odmítla. „Já jsem kritizovala Hermana už od jeho nástupu,“ uvedla.

Herman ve funkci působil od roku 2010. „Byl jsem zvolen na základě řádného výběrového řízení s mandátem na pět let. Účelovým mediálním aktem a následným rozhodnutím rady se cítím být poškozen,“ uvedl Herman. Hlavním důvodem odvolání je podle něj „politická motivace pod tlakem některých jednotlivců z ČSSD v pozadí s komunisty“. Podle něj jde o boj o klíče od Archivu bezpečnostních složek, který pod ÚSTR spadá. Na výsledky své práce je hrdý, ústav vedl nadstranicky a zanechává jej v nejlepší kondici, řekl.

Na stranu Hermana se postavila část zaměstnanců a odborářů. Někteří historici radu, která byla zvolena levicovým Senátem, kritizují jako zpolitizovanou. Podle nich se snaží ústav paralyzovat a odvolání Hermana je jen jedním z kroků. Někteří se dokonce obávají toho, že změny v ÚSTR by mohly vést k posunu v interpretaci totalitní minulosti, kterou má zákonem zřízený ústav nestranně zkoumat.

Kriticky se dnes odpoledne po jednání vlády vyjádřil k situaci v ústavu i premiér Petr Nečas (ODS). „ČSSD začíná předplácet svoji budoucí skrytou nebo otevřenou koaliční spolupráci s komunisty a začíná také částečně zpětně splácet svou širokou spolupráci na úrovni krajů,“ prohlásil. Personální změny mohou podle něho ÚSTR změnit v „ústav marxismu-leninismu“.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil, že odvolání šéfa ústavu je věcí jeho rady a že sociální demokracie se v tom nijak neangažovala. „V obecné rovině podporujeme odpolitizování ÚSTR a jeho transformaci na standardní vědeckou instituci zaměřenou na zkoumání nacistické a komunistické totality,“ sdělil. Připomněl, že pravidla fungování ústavu včetně pravomocí a způsobu volby rady určila před lety ODS.

Ústav, o jehož vznik svedli souboj pravicoví zákonodárci s levicovou opozicí, má za úkol shromažďovat, analyzovat a zpřístupňovat dokumenty o období komunismu a nacistické okupace.