Referendum ČSSD má dát více moci řadovým členům strany

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova E15

Socialisté zaveleli k vnitřním změnám. O některých důležitých vnitrostranických otázkách by měli rozhodovat všichni členové, a to v referendu. Dál ale nebudou moci svému předsedovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi mluvit do vládnutí. I to se nepřímo pokusili někteří straníci prosadit – poslanec Jeroným Tejc navrhl, aby se vnitrostranické referendum vyjádřilo i k tomu, zda má ČSSD navrhnout zákon o zdanění církevních restitucí či zákon o zavedení sektorové daně.

Tyto návrhy ale širší vedení socialistů na svém sobotním zasedání odmítlo. „Referendum neděláme proto, abychom zpochybnili koaliční smlouvu,“ uvedl Sobotka. Změnu u církevních restitucí vylučují vládní lidovci, proti zvyšování daňové zátěže se zase ostře staví Babišovo hnutí ANO.

Všichni členové sociální demokracie se tak budou moci vyjádřit v konečné fázi k sestaveným kandidátkám, k tomu, zda má nadále platit, že na nich má být čtyřicet procent žen, a k zákazu kumulace veřejných funkcí. Referendum rovná se korespondenční hlasování třiadvaceti tisíc členů, jeho výsledky budou platit při alespoň pětadvacetiprocentní účasti a jeho platnost bude muset ještě potvrdit stranický sjezd.

Už v 2016

Poprvé by všichni členové ČSSD mohli ovlivnit podobu kandidátky pro volby v roce 2016. „Posilujeme jednoznačně vnitřní demokracii,“ říká Sobotka. Podle něj se jedná o signál, který má dát lidem najevo, že má smysl vstupovat do politické strany, protože budou mít vliv na podobu politiky partaje.

Dotazy pro referendum dostanou členové ČSSD poštou v červenci, sčítání hlasů začne 4. srpna a bude trvat zhruba dva dny. Výsledek by se měl promítnout do změn stranických stanov. Výkonný výbor ČSSD také potvrdil, že sjezd ČSSD se uskuteční napřesrok 13. a 14. března v pražském Kongresovém centru.