Registr aut fungoval, nebyl ale vytížen, což lze čekat v pondělí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zive.cz

Problémový registr vozidel dnes fungoval. Na řadě jeho pracovišť ale nebyl úřední den, takže zatížení systému nebylo maximální. Do dneška dal premiér Petr Nečas ministru dopravy Pavlu Dobešovi termín k odstranění závad v provozu registru. Dnes předseda vlády řekl, že Dobeše neodvolá, protože nový registr funguje. Další zatěžkávací zkouška registru ale přijde hned v pondělí, kdy je úřední den, a lze tak očekávat vyšší zájem lidí o registraci svého vozu.

Po opakovaných výpadcích v první polovině týdne i dnes přetrvávaly obtíže s rychlostí systému. V Praze úředníci zpracovávali hromadné žádosti od zprostředkovatelů z předchozích dnů. Data z Prahy ukázala, že se ve srovnání s minulým rokem daří zvládat zhruba 50 procent objemu úkonů.

Kvůli nahromaděným žádostem měli dnes pražští úředníci na práci zhruba 1600 žádostí k vyřízení, a proto měla pražská registrační pracoviště prodlouženou pracovní dobu do 15:00. Do této doby se podle mluvčí magistrátu Terezy Králové podařilo zpracovat 1400 žádostí. Úředníci ale zůstanou v práci do té doby, než všechny žádosti zaevidují.

Podle zjištění ČTK dnes registr fungoval i v dalších městech, někde se ale opět vyskytly komplikace. Například v Karviné podle úředníků nefungovalo spojení s databází osob. V registru i nadále chyběla řada údajů, a tak je bylo nutné ověřovat a doplňovat ručně. Klienti tak byli odbavování výrazně pomaleji, než u starého systému, řekla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

S žádostí o úhradu škody spojenou s nefunkčním registrem se na ministerstvo dopravy k dnešnímu dni obrátilo 46 lidí, kteří celkově požadují 860 tisíc korun. Pouze sedm z nich je ale podle ministerstva oprávněných. Ostatní budou vyzváni, aby ke svým požadavkům doložili podklady, které dokazují, že jim skutečně vznikla škoda.

Ministerstvo dnes oznámilo, že k vedoucím pracovníkům resortu, kteří kvůli potížím s registrem vozidel přijdou o osobní ohodnocení, se připojila vedoucí oddělení registru Eva Zlámalová. Obdobný trest dříve postihl státního tajemníka MD Miroslava Drobného, náměstka Iva Tomana a ředitele odborů Petra Musila a Jakuba Feruse. Šéf úseku silniční dopravy Karel Peška přišel o místo.

Nový registr vozidel od svého spuštění 9. července s výjimkou tohoto čtvrtka každý den kolaboval. Pokud fungoval, tak zápasil s řadou problémů.