Režisér Fenič shání investora pro ztrátový Febiofest

Fero Fenič

Fero Fenič Zdroj: E15

Stabilizovat dlouhodobě prodělečný filmový festival Febiofest má akce, kterou zahájil režisér a producent František Fenič. Pro festival s devatenácti ročníky na kontě shání investora, který by dodal potřebné finance a pomohl zajistit organizaci. Fenič proto před několika týdny založil akciovou společnost Mezinárodní filmový festival Praha.

„Zahájil jsem restrukturalizaci svých aktivit. Chtěl bych celý systém nastavit tak, aby do Febiofestu mohl někdo vstoupit. Zatím je předčasné říci, o jak velký podíl by se mělo jednat. Celá věc je ve stadiu výběru,“ naznačil Fenič, který by si zároveň chtěl ponechat určitý vliv na rozhodování o festivalu.

Doposud Febiofest organizovala stejnojmenná firma s ručením omezeným. Fenič odmítl komentovat, s kým o vstupu do nové firmy jedná. Něco však může napovědět složení výkonných orgánů Mezinárodního filmového festivalu Praha.

Předsedou představenstva je kupříkladu podnikatel Lubomír Oravec. Ten ovládá firmu Erbia Holding, která provozuje i několik exkluzivních podnikatelských klubů.

Vstup silného partnera by Feničovi uvolnil ruce pro jeho tvůrčí práci. Mohl by kupříkladu dokončit rozdělaný film, který se začal točit v uplynulých měsících. „Kvůli současné situaci jsem musel zastavit natáčení,“ podotkl Fenič.

Podle výročních zpráv Febiofest za posledních osm let do roku 2011 nakumuloval souhrnnou ztrátu přes devět milionů korun. Jeho roční rozpočet se přitom pohybuje mezi dvanácti až dvaceti miliony korun. Část získává od soukromých firem a část z veřejných rozpočtů.

Pro srovnání: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech pracuje se zhruba 130 miliony korun ročně. Loni se Febiofestu výjimečně podařilo dosáhnout zisku 1,1 milionu. „Bohužel letos jsme se dostali do výrazného propadu,“ doplnil Fenič.