Rozkol v pražské koalici pokračuje, může za to i tunel Blanka

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Pražská koalice ani po týdnu dohodovacího řízení nevyřešila sporné body, které TOP 09 předložila na konci února před svého koaličního partnera. Jde o dostavbu a financování tunelu Blanka, odkup podílu v Pražské plynárenské, financování Dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů.

Dokud se obě strany nedohodnou, nesmějí schvalovat žádné návrhy a materiály, které se spornými body souvisí.

Dohodovacím řízením chce TOP 09 řešit stav, kdy si politici nevědí rady s financování tunelu Blanka, ani po třech jednáních městské rady podle náměstka primátora Tomáše Hudečka nedošlo v podstatě k žádnému rozhodnutí. „Chceme vědět, kdo je za to zodpovědný, a jak to chce ODS řešit,“ konstatoval Hudeček.

Pražské radní na konci loňského roku zaskočila společnost Metrostav, která oznámila, že jí město dluží za stavební práce 1,5 miliardy korun. K tomu ale firma provedla ještě další práce v hodnotě jedné miliardy korun, které zatím nevyfakturovala.

Na jednání dne 18. prosince se Rada města nejdříve pokusila situaci s Metrostavem řešit tak, že schválila návrh na poskytnutí zálohy ve výši 2,5 miliardy korun na budoucí práce. Jenže na konci ledna 2013 se už toto řešení nejevilo jako schůdné: mezi radními podle serveru ceskapozice.cz vznikla obava, že poskytnutí zálohy by mohlo být nedovolenou veřejnou podporou.

„Jinými slovy, zhotovitel je ve vztahu ke změnám v předstihu před formálním pokrytím z pohledu smluvního vztahu, z pohledu víceprací,“ sdělil serveru advokát kanceláře Weil, Gotshal & Manges Martin Kramář.

Město není v současnosti podle Kramáře nové pokyny k realizaci nutných stavebních změn schopno zadávat, protože není jisté, zda by takové pokyny byly v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. „Dopracovali jsme se ke spoustě záhad,“ poznamenali zástupci TOP 09.

Ilustrační fotoIlustrační foto | ctk

Rozkol v pražské koalici vidí poměrně optimisticky předseda klubu zastupitelů za ODS Ondřej Pecha. „Snažíme se dohodnout, rozjeli jsme jednání a normálně pokračujeme. Jde o komplikované věci,“ poznamenal. Část agendy týkající se stavby tunelu Blanka má podle něj v kompetenci náměstek primátora Josef Nosek a druhou část má pod sebou primátor Bohuslav Svoboda. „Dva lidé to řídit nemohou. Do týdne předložíme variantu, jak by to mělo fungovat, aby se kompetence nepřekrývaly,“ sdělil serveru E15.cz Pecha.

Ani po uplynutí doby určené pro dohodovací řízení, což jsou dva týdny, podle Pechy nehrozí, že by koalice skončila. Následuje poté smírčí řízení. A pokud by nedošlo ke shodě ani v tomto termínu, je dle něj možné se dohodnout u konkrétních bodů na prodloužení časové lhůty.

TOP 09 se s ODS nedokáže shodnout ani na ovládnutí Pražské plynárenské. Praha má se společností E. ON dohodnuté předkupní právo. E.ON chce svůj podíl podle médií prodat za 5,4 miliardy korun. V akciové společnosti Pražská plynárenská drží E.ON celkem 49,35 procenta a dalších 50,2 procenta kontroluje holding, v němž má Praha 51procentní podíl a zbytek ovládá E.ON.

Situaci v pražské koalici neprospívá podle TOP 09 ani rozkol v ODS, který eskaloval poté, co výkonná rada ODS zrušila kvůli náboru „černých duší“ oblastní sdružení v Praze 4, Praze 12 a Praze-západ.

: