Rozpočet Prahy neprošel, připravuje se provizorium

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Praha začala chystat rozpočtové provizorium na rok 2016. Už připravený rozpočet dnes radní nezařadili na program jednání a neschválili, důvodem je nestabilní situace ve vedení města. Novinářům to řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Provizorium bude vždy na měsíc ve výši dvanáctiny letošního rozpočtu, kdy byly výdaje 56,3 miliardy a příjmy 42,1 miliardy korun.

Do provizoria vstupuje město ve chvíli, kdy nestihne schválit rozpočet do konce roku předešlého. Opozice vyzvala radní k novému zasedání a schválení rozpočtu.

„Rozpočtové provizorium jsme zažili letos na začátku roku a vypořádali jsme se s ním. Nyní nás čeká stejná situace a kolegové z odboru (magistrátu) už jej začali chystat,“ řekla Kislingerová.

Zástupci ANO a ČSSD z odpovědnosti za rozpočtové provizorium obvinili Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN). „Přípravou rozpočtového provizoria reagujeme na nezodpovědný přístup Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), jejíž hlasování je nepředvídatelné,“ řekla Kislingerová.

Proti tomuto tvrzení se ohradili radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL) a Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN). Dnešním rozhodnutím ANO a ČSSD byli prý nemile překvapeni. Zastupitelský klub Trojkoalice byl podle nich připraven na prosincovém jednání pro řádný rozpočet hlasovat.

Selhání, říká opozice

Dnešní rozhodnutí považují za nezodpovědné politikaření a totální selhání ANO a ČSSD. Wolf dnes rovněž vyzval Kislingerovou, aby odstoupila. „Věřím, že poté, co paní náměstkyně nepředložila včas rozpočet, rozhodne se rezignovat na svůj post,“ uvedl.

V neschváleném návrhu rozpočtu Praha počítala s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy, rozdíl město mělo dorovnat ze státních příspěvků, které dostává každoročně vždy zhruba v pololetí. Na investice bylo v dokumentu vyčleněno 12,7 miliardy, tedy zhruba stejně jako letos.

Postup rady dnes kritizovaly opoziční ODS a TOP 09. „ANO a primátorka Krnáčová opět dokázali, že nejsou ochotni ani schopni řídit město. Neschopnost předložit rozpočet a současně se zuby nehty držet svých funkcí znamená jediné: Ano, jde nám jen o koryta,“ uvedl předseda pražské ODS Filip Humplík.

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný pak řekl, že by primátorka i celá rada měly odstoupit. „Zároveň vyzýváme primátorku, aby na středu svolala mimořádné jednání rady a rozpočet byl schválen. Pokud to udělají, stihne se Praha ještě vyhnout rozpočtovému provizoriu,“ řekl Novotný. Pod výzvu se podepíše i předseda klubu pirátů Jakub Michálek a exprimátor Tomáš Hudeček (bezp.).

Primátorka Krnáčová dnes připustila, že by ve středu mohla svolat mimořádné jednání městské rady o rozpočtu. Podmínkou je, aby ANO a ČSSD našlo osm zastupitelů, kteří podpoří na jednání zastupitelstva rozpočet v té podobě, ve kterém jej schválí rada.

Časté provizorium

V rozpočtovém provizoriu Praha hospodařila i počátkem letošního roku. Důvodem byly volby a výměna vedení města. Kvůli magistrátu skončily v provizoriu i všechny městské části. Řádný rozpočet na rok 2015 pražští zastupitelé schválili až 19. února. Obdobná situace, kdy Praha i mnohé městské části hospodařily v rozpočtovém provizoriu, byla také v prvních měsících roku 2011. Předtím taková situace nastala v Praze v případě rozpočtu na rok 1999.

Po loňských volbách vládly v Praze ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Koalice se rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních. Spory mezi stranami se dál vyhrotily minulý týden, když zastupitelstvo odvolalo předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD). Trojkoalice deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS.

Jak a kdy bude sestaveno nové vedení města, není jasné, žádné z politických stran se zatím nepodařilo získat v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů. „Kdy bude složena koalice? Já bych to taky ráda věděla. Já doufám, pevně věřím, že to bude co nejrychleji,“ řekla dnes novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Už nebude líp. Teď má být hůř, říká Andrej Babiš

Martin Čaban: Pražská životaschopnost