Rusnok: Ukrajina ekonomiku neohrozí, eurozóna by mohla

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Ekonomické oživení Česka zůstává křehké s nejistotami vycházejícími z eurozóny, ale nic to zatím nemění na postoji České národní banky (ČNB), která v rámci monetární politiky udržuje slabší kurz koruny, uvedl ve středu člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Bývalý ministr financí v rozhovoru pro Reuters řekl, že zvyšující se domácí poptávka bude větším tahounem růstu ekonomiky, a vyrovná tak nižší exportní růst. „Zažíváme oživení, ale to oživení je relativně křehké,“ řekl Rusnok v kuloárech ekononomické konference v Ostravě.

„Méně nás potáhne vývoz, než jsme byli zvyklí v minulých letech, a o něco více nás potáhne domácí spotřeba a doufejme i investice,“ dodal.

Hrubý domácí produkt Česka v druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,5 procenta a mezikvartálně o 0,3 procenta, což značilo pátý mezičtvrtletní růst v řadě po rekordně dlouhé recesi.

ČNB dál drží korunu slabou

Podle Rusnoka českou ekonomiku ohrožují hlavně potíže v eurozóně. „Primárně to je Evropa a především eurozóna,“ řekl. „Přímý dopad rusko-ukrajinských problémů je pro nás nepatrný,“ dodal.

Tempo růstu českého HDP


ČNB na minulém měnověpolitickém zasedání 25. září ponechala svůj závazek držet slabší kurz koruny, který zastává od loňského listopadu, až do roku 2016.

Rusnok řekl, že nevidí nic, co by tento postoj změnilo: „Pokračujeme v nastavení měnové politiky tak, jak je, a nejméně v průběhu celého příštího roku v tom budeme pokračovat.