Rychetský: Odpor ministra k radě soudnictví nechápu

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Zdroj: Martin Pinkas

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán není na rozdíl od své předchůdkyně Heleny Válkové (oba za ANO) nakloněn vzniku Nejvyšší rady soudnictví. S ústavní institucí, která by zajistila soudcům nezávislost na moci výkonné, přitom počítá program vládní koalice, kam tento bod prosadilo právě hnutí Andreje Babiše. Změna postoje zaráží předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

„Pan Pelikán je relativně mladý člověk. Do křesla ministra usedl raketovým způsobem přímo z advokátní kanceláře, a dokonce bez další praxe. Proto je možné, že by omezení svých kompetencí těžce nesl,“ řekl Rychetský v rozhovoru pro deník E15. Podle něho by měl Pelikán vznik rady naopak přivítat, protože by se zbavil odpovědnosti za stav justice. „V očích zákonodárného sboru už by nebyl tím, kdo je za všechny nešvary odpovědný,“ poznamenal.

Rychetský dodal, že vedení rezortu by se mělo soustředit na změny zákonů, které zrychlí rozhodování soudů. Do jejich personálního složení by však zasahovat nemělo. „V moderním demokratickém právním státě je něco takového projevem patologie systému,“ poznamenal šéf nejvyšší soudní instance v zemi.