Rychetský prezidentem? Časově by to vycházelo

Pavel Rychetský

Pavel Rychetský Zdroj: Anna Vackova

Prezident Miloš Zeman by na Hradě rád viděl současného šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského. Uvedl to na dotaz žáka Základní školy Curieových v Praze 1, kam přišel zahájit školní rok. Bylo to poprvé, kdy v souvislosti s úřadem hlavy státu někoho jmenoval. Svého dlouholetého souputníka prý ke kandidatuře už dvakrát neúspěšně přemlouval.

Rychetský, který podle průzkumů patří k nejdůvěryhodnějším ústavním činitelům, se k možné kandidatuře ani včera nevyjádřil. Prezidentskou kampaň by přitom stihl. Z čela Ústavního soudu chce odejít předčasně, nejpozději koncem roku 2017. „Ten limit jsem si dal i proto, aby Ústavní soud nebyl vnímán jako sbor staříků. Moje představy o tom, jak na tom budu fyzicky a psychicky, nemá smysl v tuto chvíli formulovat,“ řekl nedávno deníku E15.

Rychetskému je dvaasedmdesát let, je tedy o rok starší než Zeman. Na rozdíl od něj sportuje, pravidelně hraje tenis. Oba jsou posledními polistopadovými veterány, kteří zůstávají ve vysokých funkcích. Když byl místopředsedou vlády, ČSSD Rychetskému kandidaturu na prezidenta několikrát nabízela. S odkazem na nesouhlas manželky ale vždy odmítl. Do souboje o Hrad půjdou senátor ODS Jaroslav Kubera nebo kněz Tomáš Halík. Hnutí ANO možná nasadí ministra obrany a herce Martina Stropnického.

Pavel Rychetský: S politickou kulturou to jde z kopce