S bulharským kupcem aktiv ČEZ dříve jednal i miliardář Zemek

Zdeněk Zemek majitel Z-Group

Zdeněk Zemek majitel Z-Group Zdroj: E15 Anna Vackova

Zdeněk Zemek
Zdeněk Zemek
3
Fotogalerie

Podnikatel Zdeněk Zemek jednal dříve s bulharskou společností Inercom o společném provozování fotovoltaických elektráren v Bulharsku, dohoda ale nakonec uzavřena nebyla. Inercom v současnosti kupuje bulharská aktiva energetické společnosti ČEZ. Smlouva mezi firmami vyvolala v Bulharsku pochybnosti, zda tak malý podnik, jako je Inercom, je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti, z jakých zdrojů firma získala peníze potřebné k tak velkému nákupu.

Zemek dnes uvedl, že jeho obchodním partnerem byl Slavčo Varbakov, manžel současné majitelky Inercomu Ginky Varbakovové. "Pro Inercom jsme v minulosti stavěli fotovoltaické elektrárny na klíč. Jednali jsme spolu o tom, že bychom je provozovali společně, ale nedohodli jsme se na konkrétních podmínkách, každý z nás měl jinou představu. Proto se naše cesty nakonec rozešly. Jiné společné obchodní aktivity jsme spolu neměli," sdělil Zemek. Bulharský zpravodajský portál Kapital v pondělí uvedl, že majitelům Inercomu pomohl Zemek v minulosti z finančních problémů.

V Praze v úterý odpoledne začala jednání ČEZ s Inercomem, která se prodeje bulharských aktiv tuzemské firmy týkají. Inercom, jehož jmění činí zhruba 100 milionů leva (1,3 miliardy korun), má převzít aktivity s ročními tržbami kolem 1,8 miliardy leva (přes 23 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

"Předmětem schůzky byla jednak příprava dokumentace k podání žádosti o schválení prodeje bulharských aktiv na bulharský antimonopolní úřad a za druhé oficiální vznesení dotazu ze strany Inercomu, zda a jakým způsobem by bulharský stát mohl vstoupit do procesu prodeje bulharských aktiv ČEZ. Jednání mezi ČEZ a společností Inercom o obou bodech budou pokračovat do konce tohoto týdne," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Smlouvu o prodeji bulharských aktiv podepsal ČEZ 23. února. Bulharský ekonomický týdeník Kapital v únoru napsal, že cena obchodu je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy korun). ČEZ si do smlouvy s Inercomem mimo jiné prosadil, že pět let po podpisu smlouvy nesmí nový vlastník bulharská aktiva bez souhlasu ČEZ prodat. Podle zdrojů se tím ČEZ chrání v arbitráži, kterou proti Bulharsku vede.

"Nechtěl bych současný byznys pana Varbakova nijak komentovat, vážím si ho jako svého bývalého obchodního partnera, určitě chci zůstat korektní a nijak do jeho byznysu nezasahovat. Stejně tak bych nechtěl nijak komentovat aktuální dění kolem ČEZ v Bulharsku ani spekulace kolem společnosti Inercom," uvedl Zemek.

Zemek se při svém podnikání zaměřuje hlavně na hutnictví, zelenou energetiku, dopravu a lázeňství. Ocelářskou část tvoří podniky Válcovny trub Chomutov, Železárny Hrádek u Rokycan a Železárny Veselí nad Moravou. Podnikateli dále patří například ČSAD autobusy Plzeň, ČSAD Vsetín, Autobusy Karlovy Vary a z jedné poloviny lázeňská skupina Royal Spa. Od roku 2007 je Zemek spoluvlastníkem fotbalového klubu 1. FC Slovácko. Podniká také ve fotovoltaice.