S kontroverzním lobbistou Výbohem obchoduje i Stropnického úřad

Miroslav Výboh

Miroslav Výboh Zdroj: ctk

Český stát nadále obchoduje s kontroverzním slovenským lobbistou Miroslavem Výbohem. Jeho firma Willing totiž figuruje na seznamu subdodavatelů českého ministerstva obrany vedeného Martinem Stropnickým. Výboh je považován za blízkého přítele slovenského premiéra Roberta Fica.

„Rezort obrany eviduje jen smluvní partnery, nikoli jejich subdodavatele. Není proto možné vyloučit, že uvedené firmy byly subdodavateli některých zakázek,“ odpověděl na otázku, zda Výbohovy firmy obstarávají výzbroj i pro Česko, mluvčí resortu obrany Petr Medek. Zvolenská firma Willing je registrována mezi externími dodavateli ministerstva obrany.

Výboh a jeho společnosti jsou spojeni s případem českého lobbisty Marka Dalíka. Žádost o 18 milionů eur za pokračování kontraktu na nákup obrněnců Pandur pro českou armádu u zbrojařů prosazoval nejen Dalík, který je za to souzen, ale údajně i Výboh, jak uvedl exmanažer zbrojovky Steyr Lutz Kampmann.

Nabídka slovenského lobbisty prý padla měsíc po schůzce, kde měl o tutéž částku žádat Dalík jako poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka. Výboh dříve u soudu vypovídal a verzi o úplatcích odmítl.

Černá skvrna slovenské obrany

Podnikatel, který je označován za sponzora slovenské vládní strany SMER – SD, byl z korupce podezírán i v minulosti. Firma Willing na Slovensku zastupovala ruskou firmu RSK MiG, získala řadu zakázek na ministerstvu obrany napříč všemi vládami. Podílela se i na opravách slovenských stíhaček MiG-29, které jsou kvůli své nevýhodnosti největší černou skvrnou ministerstva obrany Slovenské republiky.

Miroslav Výboh je aktivní také v energetice, kde podle informací týdeníku Trend funguje v pozici spojky, ať již jde o dostavbu jaderný elektrárny v Mochovcích nebo uvažovaný prodej Slovenských elektráren italským Enelem.