Šašek provokuje: Přidat učitelům? Jistě, ale také přidat práci

Šašek provokuje

Šašek provokuje Zdroj: Profimedia.cz

Vláda před nedávnem schválila zvýšení platů učitelům, čímž splnila to, oč se snaží nejvíce – nahnat si před nadcházejícími volbami preference. K tomu jí můžeme všichni pogratulovat stejně jako můžeme pogratulovat učitelům, že si přilepší. A teď se na to podívejme trochu kritičtěji.

Platy učitelů jsou dvojrozměrný fenomén – někdo sleduje rozměr cena/výkon, další se soustředí na společenské docenění učitelského cechu, který má mít určitou úroveň. Oba tábory pak platy učitelů vnímají jako přehnané, nebo naopak nedostatečné a zcela pomíjejí druhý rozměr.

Druhý tábor bude vždy mít jasný brutální argument – „naše děti“. Ty si zaslouží jen to nejlepší, což tedy v důsledku nejspíš znamená přímou úměru mezi objemem peněz a kvalitou. První tábor bude moci poukázat na to, že učitelé přece jen pracují jen nějakých devět měsíců v roce, navíc rozhodně ne nějakých čtyřicet hodin týdně. Argument, že se musejí připravovat na hodiny, je až na výjimky asi tak pravdivý jako výrok, že se musí doma připravovat dělník na výkon u pásu, když tam už nějakých deset let dělá totéž.

Šašek by navrhl podívat se do zahraničí (a to nemá na mysli naše oblíbené slovenské či chorvatské vzory). Tam funguje mimořádný institut letní školy, jehož bezpodmínečné a plošné zavedení by vyřešilo většinu bolestí dnešního českého školství. Učitelé by mohli pracovat celých dvanáct měsíců v roce (a vybírali by si dovolenou jako většina slušných občanů). A také by se zvýšila celková úroveň vzdělanosti, protože letní školu by navštěvovali žáci pomalejší a doháněli by náročněji nastavené osnovy. Zároveň je tu ještě nový pohled, protože především starší učitelé se nedokážou adaptovat na novou realitu, kdy děti jsou „osobnostmi“, a mohou si tedy dělat téměř cokoli. Pokud by se to vzalo za tento konec, učitelé by si zasloužili zvýšit plat ještě daleko více, aby se doma mohli obrnit před útoky „osobností“ a jejich vykutálených rodičů.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí