Schodek rozpočtu stoupl v září na 71 miliard, zaostává inkaso DPH

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Schodek státního rozpočtu v září stoupl na 71,4 miliardy korun ze srpnových 67 miliard korun. Loni v září byl deficit rozpočtu o téměř 34 miliard korun vyšší. Informace dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun.

Na nižší než očekávaný růst příjmů státního rozpočtu působí nejvíce nižší plnění DPH a příjmů z EU. Výdaje jsou podle MF meziročně nižší o 18,4 miliardy korun, a to zejména vlivem nižších převodů záloh regionálnímu školství o asi 13 miliard a nižších kapitálových výdajů o 9,1 miliardy korun.

Za nízkým plněním DPH stojí podle MF zejména pokles spotřeby soukromého sektoru a mimořádný vliv týkající se změny legislativy (úprava uplatňování daně na vstupu) v minulém roce.

Inkaso DPH představovalo 143,4 miliardy korun a meziročně vzrostlo o 2,3 procenta. Rozpočet přitom počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011, což ovlivňuje především novela zákona o DPH, která zvýšila sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent s účinností od 1. ledna 2012.

Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení dosáhly 277,3 miliard korun, což představuje 72,2 procenta rozpočtu a meziroční růst o 5,2 miliardy, to je o 1,9 procenta. Rozpočet přitom počítá s růstem o 4,7 procenta proti skutečnosti roku 2011. I tato kapitola tedy za plánem klopýtá.

Za příčiny vedoucí ke snížení spotřeby domácností považuje ministerstvo hlavně opatrnost spotřebitelů, kteří z obav budoucího vývoje v ČR i Evropě raději odkládají spotřebu zbytných statků či služeb. K výraznému propadu spotřeby prý podle úřadu nedochází u zboží a služeb ve snížené sazbě, ale u zboží a služeb v základní sazbě.

„Zářijová čísla vytváří celkově smíšený obrázek, nenaznačují ale žádnou blížící se finanční katastrofu. Letošní schodek po třech čtvrtinách roku je nejnižší od začátku finanční krize v roce 2009. Vývoj v samotném září ukázal pozitivní obrat v DPH a v příjmech z daní právnických osob. Zatímco ovšem první jmenovaná položka nadále silně zaostává za celoročním plánem, u druhé je předpoklad, že celoroční plán bude překonaný,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank CR Pavel Sobíšek.

„Znepokojivou tendencí je zářijový propad dynamiky u sociálního pojistného, který může signalizovat snížení zaměstnanosti v ekonomice. Důsledkem takového vývoje bude další prohloubení schodku na účtu, z nějž stát vyplácí penze. Ke stabilitě průběžných financí přispělo v září uvolnění prostředků z EU fondů, z nichž se vyčerpalo během měsíce zhruba šest miliard korun. Vývoj v tomto čerpání do konce roku je ale velkou neznámou, která může rozhodnout o tom, zda nedojde k překročení celoroční výše deficitu plánovaného na 105 miliard korun,“ dodal Sobíšek.

Vývoj salda státního rozpočtu leden až září 2011 - 2012Vývoj salda státního rozpočtu leden až září 2011 - 2012 | MF