Šéf sociální správy Poncar rezignoval

Šéf České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Petr Poncar 5. prosince rezignoval na svou funkci. Důvodem je problematická zakázka na nákup tiskáren za 200 milionů korun. Poncar byl ve funkci od poloviny letošního září.

Šéf České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Petr Poncar 5. prosince rezignoval na svou funkci. Důvodem je problematická zakázka na nákup tiskáren za 200 milionů korun. Poncar byl ve funkci od poloviny letošního září. Zdroj: ctk - Michal Dolezal

Šéf České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Petr Poncar rezignoval na svou funkci. Důvodem je podle serveru Lidovky. cz problematická zakázka na nákup tiskáren za 200 milionů korun. Informaci o rezignaci potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Poncar byl ve funkci od poloviny letošního září. Dočasným řízením bude zřejmě pověřen Vilém Kahoun, který úřad vedl před Poncarem.

Podle serveru Lidovky. cz, který informaci přinesl, budou personální změny v resortu pokračovat. Problematickou zakázku na nákup tiskáren vypsala Česká správa sociálního zabezpečení v polovině února, v květnu ji vyhrála společnost Janus a v říjnu ji definitivně povolil antimonopolní úřad, i když tendr v červenci nejprve pozastavil. ČSSZ chtěla přístroji vybavit 97 svých poboček. Jedna tiskárna by vyšla na 47 tisíc korun.

Ministerstvo ale tvrzení o důvodu rezignace odmítá. Poncar prý odchází po vzájemné dohodě, a to ze zcela jiných důvodů. „Jedná se zejména o personální otázky a odlišný pohled na ně. Více není celou situaci třeba komentovat či dramatizovat, řešení je výsledkem vzájemného konsenzu. Práce pana Poncara zejména v souvislosti s přípravou ČSSZ na důchodovou reformu si velmi vážím,“ uvedla Müllerová.

Poncar byl ve funkci od poloviny letošního září, předtím působil například ve funkci předsedy představenstva a generálního ředitele Allianz penzijního fondu. Do čela ČSSZ ho jmenoval bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Podle serveru to bylo na přání jeho náměstka Vladimíra Šišky, který je nyní obviněn z korupce.

ČSSZ je největší finančně správní institucí v Česku. Stará se o záležitosti 8,5 milionu lidí. Přes 2,9 milionu z nich pobírá starobní, invalidní či pozůstalostní důchod. Celkem tak úřad vyplácí 3,5 milionu penzí a kolem 200 dávekdávek z nemocenského pojištění.