Šéfka Nejvyššího soudu Brožová rezignovala, nahradí ji Šámal

Iva Brožová

Iva Brožová Zdroj: ctk

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová se rozhodla rezignovat. Důvodem je důchodový věk. Zároveň chce Brožová vyjít vstříc dalším změnám ve vedení soudu. V souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia. Nástupcem se stane expert a dlouholetý soudce Pavel Šámal.

Důvodem rezignace je podle třiašedesátileté Brožové její důchodový věk.

Šámal se zatím nechtěl ke svému jmenování vyjádřit. Také on zdůraznil, že výběr a jmenování předsedy je prezidentova pravomoc. „Budu se vyjadřovat, až ta situace nastane, do té doby to nepokládám za vhodné. Poté budu plně k dispozici,“ řekl Šámal, jenž je zároveň profesorem trestního práva.

Způsob výměny dnes napadl exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), podle něhož jde o kabinetní hru, která poškozuje dobré jméno justice, a komplot určité části justice dohodnutý s Pražským hradem. Profituje z něj prý hlava státu.

Pokřivené vidění reality, okomentoval Blažkova slova Ovčáček

Blažkova slova dnes odmítli ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) i ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). O žádném komplotu nevědí. Oba zároveň vyjádřili překvapení nad rychlostí, s jakou se výměna udála. Podle Dienstbiera je zřejmé, že byla domluvená dopředu. Šámala jako příštího šéfa NS vnímá Válková jasně pozitivně, podle Dienstbiera není přijímán jednoznačně.

To, že by byl kandidát na nového šéfa soudu vybrán rychle, Ovčáček odmítl. Rozhodnutí prý nebylo „otázkou hodin“, Zeman se prý rozhodoval na základě odbornosti a profesní dráhy kandidáta. Blažkova slova o komplotu a kabinetní hře odmítl jako pokřivené vidění reality.

Rezignace Brožové nepřekvapila prezidentku Soudcovské unie ČR Danielu Zemanovou, podle níž o tom Brožová uvažovala již delší dobu. Šámal podle prezidentky splňuje všechny zákonné podmínky pro výkon funkce a jeho výběr ze strany prezidenta nevzbuzuje pochybnosti.

Brožová si Šámala prý vybrala sama

Šámala si podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy vybrala Brožová jako svého nástupce sama. „Známe se s doktorkou Brožovou velmi dlouho. Nebylo jí úplně lhostejné, kdo ji nahradí. Takže i když to nikterak nemohla ovlivnit, mohla vyjádřit svůj názor, což učinila ve vztahu k prezidentovi, který její názor akceptoval,“ řekl serveru Česká justice. „Považuji ho (Šámala) za silnou osobnost, někdo dokonce říká, že je až moc silná osobnost. On ale bude na úplně novém hřišti. Nejvyšší soud není v dobré kondici. Jsem si ale jistý, že Pavel Šámal nebude u Nejvyššího soudu 'údržbář',“ uvedl Baxa.

Brožová chce svým odchodem vyjít vstříc dalším změnám ve vedení soudu. V souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích totiž končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia. „Nový předseda si tak bude moci vybudovat svůj vlastní tým,“ řekla Brožová. Současným šéfem trestního kolegia je Stanislav Rizman, druhé kolegium vede František Ištvánek. Mandát oběma končí na podzim, uvedl mluvčí NS Petr Knötig.

Zároveň Brožová zdůraznila, že svou rezignací umožní jmenování předsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu ve dvou různých prezidentských funkčních obdobích. „Podle mě je důležité, aby oba předsedy nejmenoval jeden prezident,“ podotkla.

V obou sledovaných sporech se podle Brožové podařilo posílit nezávislost NS i celé soudní moci. „Myslím, že to je zásluha, která bude přičitatelná mojí osobě,“ uvedla Brožová. Dnes také poděkovala všem, kteří ji podpořili a kteří se zasadili o prosazování práva, jež není pouhou sofistikovanou interpretací zákona, ale směřuje k naplnění ideálu spravedlnosti. Brožová chce nyní hlavně odpočívat, další činnost v soudnictví ani v jiné oblasti práva zatím neplánuje.

Vizitka experta na trestní právo a dlouholetého soudce Nejvyššího soudu (NS) Pavla Šámala (61)
Dosavadní zaměstnání a funkce - soudce NS, předseda senátu NS specializovaného na hospodářskou trestnou činnost; profesor na Právnické fakultě UK, člen vědecké rady Právnické fakulty UK, člen vědecké rady Právnické fakulty Masarykovy univerzity; předseda Komise pro nový trestní řád ministerstva spravedlnosti; člen Asociace právníků na ochranu finančních zájmů Evropské unie; člen Pracovní komise legislativní rady vlády pro trestní právo
Kariéra - od roku 1993 je členem NS, v roce 2001 se habilitoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně v oboru trestní právo a v roce 2006 byl jmenován profesorem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro obor trestní právo, kriminologie a kriminalistika; v roce 2008 získal cenu Právník roku v oboru trestní právo.
Ostatní - Šámal je považován za jednoho z předních českých odborníků na trestní právo. Byl hlavním autorem nového trestního zákoníku, který byl po několika odkladech přijat koncem roku 2008 a v účinnost vstoupil od ledna 2010. Byl také autorem zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim a loni zasedl v komisi zabývající se přípravou nového trestního řádu. Ten by měl zefektivnit práci policie, státních zástupců i soudů a tím zrychlit celé trestní řízení. Jím vedený senát například loni v únoru zprostil obžaloby generály Rostislava Mazurka a Radoslava Rotrekla, jež soudy potrestaly podmíněnými tresty kvůli nákupu propagačních předmětů pro armádu. V minulosti se vyjádřil i k případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, souzeného pro zneužívání nezletilých dívek, jehož případ předal ministr spravedlnosti Pavel Němec do princovy vlasti. „Zákonem je ministerstvu spravedlnosti dána pravomoc předat trestní řízení jinému státu. Tento úkon je možné učinit přímo na základě rozhodnutí ministra. K rozhodnutí ministr žádný návrh ani předběžný souhlas jiného orgánu nepotřebuje,“ uvedl tehdy Šámal. V minulosti učil Šámal například i na plzeňské právnické fakultě, v listopadu 2007 byl jmenován profesorem pro obor trestního práva, kriminologie a kriminalistiky. Na jaře 2011, kvůli potížím školy po vypuknutí skandálu kolem takzvaných rychlostudentů, ohlásil Šámal svůj odchod z Plzně, podobně jako autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš či autor obchodního zákoníku Bohumil Havel. Podle seznamů zveřejněných ministerstvem spravedlnosti v lednu 2011 byl Šámal v minulosti členem KSČ.

Čtěte také:

Soudci a státní zástupci dostanou přidáno. Platy jim stoupnou o deset procent

Posledním z nových ústavních soudců bude Uhlíř

Brožová versus Kučera 1:0