Šéfové firem začínají věřit české ekonomice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Manažeři jsou letos mnohem optimističtější ohledně vývoje domácí ekonomiky. Osmapadesát procent oslovených českých manažerů je přesvědčeno, že domácí ekonomická situace se zlepšuje, před rokem zastávala tento názor pouhá čtvrtina českých respondentů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu poradenské společnosti EY Barometr investiční důvěry.

Razantní nárůst důvěry v českou ekonomiku během uplynulého roku se opírá o pozitivní vývoj většiny základních ekonomických ukazatelů. Naposledy opět poklesla nezaměstnanost.

Počet lidí bez práce bude v Česku pravděpodobně ale ubývat pomalu. Firmy se za krize naučily být efektivnější a nechtějí o efektivitu přijít. „Šéfové českých firem mají zájem o růst, ale nikoli na úkor efektivity. Je vidět, že se dokázali poučit z nedávné globální finanční krize. Dobrou zprávou je, že boj o přežití už není hlavním cílem pro žádnou z oslovených českých společností,“ říká Jaroslav Zelenka, senior konzultant oddělení transakčního poradenství společnosti EY v České republice.

„Počet oslovených šéfů firem, podle nichž se situace české ekonomiky zlepšuje, se za posledních 12 měsíců více než zdvojnásobil,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner transakčního poradenství společnosti EY ve střední a jihovýchodní Evropě.

Průzkum poradenské společnosti EY proběhl v září 2014 mezi více než 1,6 tisíce vrcholnými manažery firem z 62 zemí celého světa včetně 90 generálních a finančních ředitelů z České republiky.

České firmy investují v zahraničí
Akviziční aktivita českých společností míří spíše do zahraničí než na domácí trh. Počet společností, které v následujícím roce plánují akvizici na tuzemském trhu, vzrostl na 33 procent, v zahraničí pak nějakou akvizici plánují čtyři firmy z deseti. To je třikrát více než před rokem. „Po letech poklesu transakční aktivita v Česku znovu oživuje. Jak jsme předpověděli v předchozím vydání Barometru, rok 2014 přinesl vlnu megatransakcí,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner společnosti EY ve střední a jihovýchodní Evropě.