Semelová se nemusí omlouvat, Kincl má přesvědčit voliče Masarykovskou prací

Marta Semelová

Marta Semelová Zdroj: ctk

Soud zamítl žalobu právníka Michala Kincla (TOP 09) na KSČM a komunistickou poslankyni Martu Semelovou kvůli jejím výrokům o popravené političce Miladě Horákové či o invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Soudce žalobu označil za nedůvodnou, protože výroky Kinclovi nezpůsobily relevantní újmu. Zároveň ale uvedl, že rozumná obava z komunistické ideologie je podle něj zdravá. Verdikt není pravomocný, Kincl se proti němu odvolá.

Semelová před dvěma lety jako host v pořadu ČT24 Hyde Park zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu byla vynucená. Odmítla, že obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc. Vasila Biľaka, signatáře zvacího dopisu vojskům Varšavské smlouvy, označila za pozitivní postavu československých dějin.

Podle soudce Pavla Freiberta z Obvodního soudu pro Prahu 1 ovšem není možné domáhat se tímto způsobem po Semelové, aby „vyslovila to, co si nemyslí“. Freibert zdůraznil, že předmětem sporu není to, zda takové výroky obecně pronášet lze, nebo nelze, ale to, zda zasáhly do Kinclových osobnostních práv, což se nestalo.

„Já sám také s paní žalovanou (Semelovou) vřele nesouhlasím - s jednou výjimkou v tom směru, že ta žaloba není důvodná. Rozumná obava z komunistické ideologie a lidí, kteří ji zastávají, je dle mého názoru zdravá,“ uvedl soudce při odůvodnění verdiktu.

soudce: Je dobře, že paní žalovaná (Semelová) tyto věci říká nahlas, že víme, co si myslí, a že nám tímto způsobem připomíná tu dobu, jejíhož návratu se pan žalobce bojí

„Je dobře, že paní žalovaná (Semelová) tyto věci říká nahlas, že víme, co si myslí, a že nám tímto způsobem připomíná tu dobu, jejíhož návratu se pan žalobce bojí,“ pokračoval. Podle něj je na Kinclovi a dalších podobně smýšlejících lidech to, aby „pověstnou drobnou masarykovskou politickou prací“ přesvědčili voliče o tom, že to není tak, jak Semelová říká. „A to samé může dělat i ona,“ uzavřel soudce.

Semelová, kterou přišla podpořit skupina příznivců, odcházela z jednací síně spokojená. „Myslím si, že ta žaloba byla opravdu absurdní. Můžeme diskutovat o názorech, ale určitě by soud neměl rozhodovat o tom, jestli to nebo ono je historická pravda, nebo není,“ uvedla politička s tím, že v ČR existuje svoboda slova a že na vyřčených názorech trvá.

KSČM žalobu označila za účelovou, Kincl ji prý využil ve své předvolební kampani. Právník strany dnes soudu navrhoval, aby nechal vypracovat psychiatrický posudek, který by objasnil, zda Kincl po zhlédnutí diskusního pořadu skutečně pocítil úzkost. Poukázal také na to, že soutěž politických stran nepatří do soudní síně. Policie už dříve konstatovala, že vystoupení političky nebylo trestným činem.