Senát čeká další boj o tabákovou daň

Cigarety – ilustrační foto

Cigarety – ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Slábnoucí koruna překračuje v poslední době hranici 27,80 koruny za euro. To je podle některých názorů důvodem, že červencové zvýšení spotřební daně z tabáku ve sněmovně až o čtyři koruny na krabičku nakonec nebude dostatečné. Stát by tak nenaplnil evropskou směrnici, podle níž má minimální spotřební daň na tabák činit od příštího roku 90 eur na tisíc kusů. Novelu začne tento týden projednávat Senát a dá se očekávat další velká diskuze.

Podle zpravodaje vládní novely v Senátu, olomouckého senátora Karla Korytáře, splní Česko směrnice Rady EU týkající se minimální sazby spotřební daně z tabáku, pokud návrh zákona v předložené podobě vyjde ve Sbírce zákonů do konce září. Zároveň musí být směnný kurz k prvnímu pracovnímu dni října maximálně 27,70 koruny za euro. To nyní koruna překračuje. V úvahu ale připadá i roční odklad daně.

V Senátu se proto chystají první návrhy úprav. „Ano, mám informace o pozměňovacích návrzích týkajících se sazeb daně,“ řekl deníku E15 Korytář. Bližší podrobnosti o návrzích zatím nemá k dispozici.

O tom, že zvýšení spotřební daně ve sněmovně nebylo dostatečné, je přesvědčen i největší tuzemský producent Philip Morris. „Vzhledem k oslabení koruny současná podoba návrhu zákona téměř jistě požadavek evropské směrnice na minimální úroveň zdanění pro rok 2015 nenaplní,“ uvedl mluvčí firmy Petr Šebek.

Ministerstvo financí je ale přesvědčeno, že zvýšení bylo adekvátní. „I přes srpnový nepříznivý vývoj směnného kurzu se ministerstvo domnívá, že v říjnu se bude kurz vyvíjet v souladu s odhady, které byly zohledněny při navrhování sazeb spotřební daně z cigaret,“ uvedl mluvčí rezortu Michal Žurovec.

„Aktuální znehodnocení koruny je pravděpodobně způsobeno jednorázovými vlivy, jež postupně odezní. Česká koruna tak pravděpodobně posílí zpět na úroveň, kterou předpokládá návrh zákona,“ dodal.