Senátoři podají ústavní stížnost proti kontrolním hlášením DPH

Senátor Ivo Valenta

Senátor Ivo Valenta Zdroj: Anna Vackova/E15

Skupina 21 senátorů podá ve čtvrtek ústavní stížnost na kontrolní hlášení u DPH. Opatření, které má platit od začátku příštího roku, je podle nich v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů. Ministerstvo financí je přesvědčeno o ústavnosti zákona.

Senátor Ivo Valenta kritizoval neustálé vymýšlení nových a nových zákonů, které „šmírují, které jdou do podstaty osobních dat, otravují a obtěžují podnikatele a lidi, kteří chtějí přemýšlet svobodně“. Senátor za ODS Jaroslav Kubera hovořil zase o tom, že si stát bere lidi do područí. Ke stížnosti, kterou připravila Strana soukromníků, se vedle Valenty a většiny senátorů za ODS připojili také senátoři společného klubu SPO, KSČM a Severočechů.

Vlastní návrhy opatření proti daňovým únikům žádný ze senátorů nepředstavil. Právě omezení úniků si od kontrolního hlášení u DPH slibuje ministerstvo financí. Úřad očekává, že zavedení této povinnosti přinese zvýšení výběru daně z přidané hodnoty asi o deset miliard korun.

Průlom do ochrany soukromí

Podle skupiny senátorů ale kontrolní hlášení představují průlom do ochrany soukromí v podobě sběru citlivých údajů o velmi široké skupině obyvatel. A to i těch, kterých se daň z přidané hodnoty vlastně ani netýká. Další problém spatřují senátoři v podobě přenesení „obrovských pravomocí“ na úředníky finanční správy.

Ministerstvo financí taková tvrzení odmítá. „Kontrolní hlášení a jeho legislativní podoba je v plném souladu s ústavním pořádkem České republiky. Nevyvolává neúměrné náklady a rozhodně neznemožňuje nikomu podnikat,“ uvedl úřad. Finanční správa tímto systémem podle něj nezíská žádné údaje, na které by neměla už dnes právo. Na podobném systému navíc už dnes hlášení funguje při obchodování přes hranice jednotlivých členských států, uvedlo ministerstvo.

„Já považuji za skandální, že pan senátor Valenta a Strana soukromníků považuje okrádání státu za podnikání,“ reagoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Kontrolní hlášení je podle něj účinným opatřením v boji proti daňovým podvodům.

Za zpoždění pokuta

Ministerstvo financí odmítá i tvrzení, že jde o diskriminaci, pokud bude požadovat data od fyzických osob čtvrtletně a od všech právnických osob měsíčně. Podle úřadu jde o zjednodušení pro fyzické osoby, které nejsou tak rizikové. „Tento fakt lze doložit tím, že jsou v současné době karusely páchány převážně prostřednictvím právnických osob,“ tvrdí ministerstvo financí.

Hlášení DPH vycházejí z evidence, kterou plátci musejí už podle platného zákona vést. Novela také zavádí sankce 1000 korun za opoždění s dodáním kontrolního hlášení a pokutu 30 tisíc korun za neodstranění chyb v hlášení.