Školské odbory vyhrožují stávkou, vadí jim škrty

Josef Dobeš, ministr školství

Josef Dobeš, ministr školství Zdroj: profimedia.cz

Letos by mělo regionální školství přijít o 3,4 miliardy korun, což by podle odborů znamenalo pro každého zaměstnance ve školství snížení platu o 1200 korun měsíčně.

Šéf školských odborů František Dobšík uvedl, že pokud by vláda zmrazení části letošního rozpočtu schválila, nevylučují odbory ani vícedenní stávku.

„Dneškem zahajujeme informační kampaň,“ uvedl Dobšík. Chtějí informovat kantory, ale i nepedagogické pracovníky škol, co by pro ně škrty znamenaly. Snížení o 1200 korun vypočítali odboráři, pokud by škrty začaly platit od dubna. O případné stávce prý ještě není rozhodnuto, školské odbory by prý ale pravděpodobně podpořili i zástupci dalších odborových svazů.

Podle materiálu ministerstva financí by v celé kapitole školství mělo ještě letos být škrtnuto 4,4 miliardy korun, z toho 3,4 miliardy právě v regionálním školství. O peníze by přišly mateřské, základní a střední školy. Do roku 2013 by mělo regionální školství přijít o 4,6 miliardy a v roce 2014 pak o dalších šest miliard. Celkem by měl úřad do roku 2014 přijít o 19,8 miliardy korun. To se ale nelíbí ministrovi školství Josefu Dobešovi ani jeho straně Věci veřejné. Právě o čtyři miliardy byly letos zvýšeny platy učitelům, slíbené peníze by jim tak zase musel vzít.

V roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Mezi návrhy patří například zvyšování daní, omezení růstu důchodů a rušení některých úřadů.

Diskusi o zmrazení miliard v letošním rozpočtu vláda na týden přerušila. O konkrétní podobě vázání výdajů v rozpočtových kapitolách jednotlivých resortů bude ještě jednat koalice.