Šlachta chce po odchodu od policie zůstat ve státních službách

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta by chtěl zůstat ve státních službách. Nabídku zatím nemá. Do politiky se nechystá, nebude na žádné kandidátní listině v nadcházejících krajských ani senátních volbách.

Šlachta od policie odchází ke konci června. Nesouhlasí s její reformou, při které se od 1. srpna ÚOOZ sloučí s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle Šlachty se příprava reorganizace nedá stihnout.

V souvislosti s plánovaným Šlachtovým vystoupením před poslanci, které se nakonec kvůli neschválení programu jednání bezpečnostního výboru ve čtvrtek neuskutečnilo, se mluví s odkazem na známou Kubiceho zprávu o „Šlachtově zprávě“. Šlachtův předchůdce v čele ÚOOZ Jan Kubice v roce 2006 těsně před parlamentními volbami předložil poslancům zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu a jeho přerůstání do státní správy.

Šlachta: Jestli jsme během měsíce schopni udělat takovou reorganizaci nebo reformu, nevím, jak to úplně nazývat, tak samozřejmě k tomu musí něco vést. Nikdo nevysvětlil, proč to musí být do 1. srpna

Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD. Šlachta slibuje, že z jeho zprávy, kterou by měla dostat k dispozici avizovaná sněmovní vyšetřovací komise, informace neuniknou. „Je pouze v jednom exempláři, uložená v trezoru na ÚOOZ, kde zůstane i po mém odchodu,“ uvedl.

Myšlenka sloučení útvarů je podle něj velmi stará a sám proti ní není. Kritizuje ale způsob, jakým se to děje, a rychlost. „Mně se na tom nelíbí způsob provedení. Jestli jsme během měsíce schopni udělat takovou reorganizaci nebo reformu, nevím, jak to úplně nazývat, tak samozřejmě k tomu musí něco vést. Nikdo nevysvětlil, proč to musí být do 1. srpna,“ řekl. Účelem reorganizace podle něj je, že „Šlachta tady nebude“.

Výpověď již podalo pět policistů z ÚOOZ

Nelíbí se mu také, že nejprve byla zpracována a prezentována struktura nově vzniklé centrály počínaje jejím ředitelem a sekcemi, a teprve poté se bude reorganizace dopracovávat. Argumentem pro vznik centrály bylo to, že se ÚOOZ s Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v některých případech dublovaly. Proto se podle něj měla centrála budovat „zdola“, od definování jejích útvarů, aby se případně podobnému dublování dalo zabránit. Teprve poté se měly definovat nadřízené sekce a pozice ředitele. Připomněl také, že často je velmi složité najít dělící čáru mezi předmětem zájmu ÚOOZ a ÚOKFK.

Kvůli nesouhlasu s reformou podalo výpověď čtyři až pět policistů z ÚOOZ. „Ani jeden jsme si nedokázali představit, že odejdeme,“ uvedl Šlachta. V útvaru pracuje 450 policistů a 50 občanských zaměstnanců.

Šlachta uvedl, že se o chystané reformě policie dozvěděl z tisku 13. května. Až počátkem června, když policejní prezident reformu představil, dostal prý první souhrnnou informaci. „Ale s tím, že už do té reorganizace mluvit nemůžeme, že ta střecha je postavená, a buď se na tom podílet budeme, nebo nebudeme. Moje svobodné rozhodnutí bylo, že se na tom podílet nebudu,“ uvedl.