Slavii vynese smlouva s čínskou CEFC přes 100 milionů za tři roky

Jiří Šimáně a Jaroslav Tvrdík

Jiří Šimáně a Jaroslav Tvrdík Zdroj: ctk/AP

Fotbalová Slavia dnes uzavřela smlouvu o generálním partnerství s čínskou společností CEFC, která je od podzimu majoritním majitelem klubu. Pražanům vynese během tří let přes 100 milionů korun.

„Klub měl své historické partnery a my si jich vážíme. Je ale logické, že poskytovali jiné plnění než pro klub, který se chce probojovat do pohárů. V dané chvíli to vidíme jako cestu, jak Slavii podpořit,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda dozorčí rady Jaroslav Tvrdík, jenž je zástupcem společnosti CEFC. O tom, že se čínská firma stane i generálním partnerem klubu, informoval jako první server E15.cz.

„V případě, že bude klub úspěšný, bude hrát Evropskou ligu, Ligu mistrů, jsou tam samozřejmě další bonusy a prémie, jak je to standardní v každé smlouvě o generálním partnerství,“ doplnil bývalý ministr obrany.

Mohutné posilování kádru

Společnost CEFC na začátku září získala 60 procent akcií ve Slavii. Zbylých 40 procent vlastní miliardář a spolumajitel letecké společnosti Travel Service Jiří Šimáně, který je prezidentem klubu. Noví majitelé získali vršovický klub od bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka.

Slavia s novými vlastníky vyřešila dluhy, odvrátila insolvenční řízení a v zimě začala s mohutným posilováním kádru. Dosud pátý celek prvoligové tabulky přivedl šest nových tváří a další mají následovat. Jak přesně mají CEFC a Šimáně rozdělené financování klubu, nechtěl prezident komentovat.

„Když jsme do klubu vstupovali, hovořili jsme o dvou- až tříleté ambici. Nebudu se tajit tím, že zejména z finančního pohledu byl klub v horší kondici, než jsme si představovali, když jsme dělali první investici,“ řekl Tvrdík.

Urychlení investic

„Na druhou stranu máme za sebou období, ve kterém máme velkou radost, kam jsme se dostali. Být tři body za třetím místem je něco, co jsme neočekávali, když jsme do klubu vstupovali. To bezesporu vedlo k urychlení našich investic. Neděláme si iluze, že jsme schopni na jaře dotáhnout Plzeň nebo Spartu, ale věříme, že příští sezonu se s nimi můžeme prát o první místo,“ dodal Tvrdík.

Noví majitelé klubu dál usilují o vyřešení nepřehledné situace ohledně stadionu, který klub stále nemá ve vlastnictví. „Špičkový klub mezinárodní úrovně musí mít k dispozici vlastní stadion. I zde věříme, že jsme se už dokázali pragmaticky posunout,“ doplnil Tvrdík.