Sněmovní výbory už mají své předsedy

Jaroslav Faltýnek, Ano

Jaroslav Faltýnek, Ano Zdroj: Anna Vackova

 

Většina sněmovních výborů si zvolila své předsedy. Hnutí ANO má sedm výborů: šéfem zemědělského výboru je místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, kontrolní výbor povede Roman Kubíček, do čela sociálního výboru byla zvolena Radka Maxová, předsedou volebního výboru je Stanislav Berkovec a organizačnímu výboru bude předsedat Radek Vondráček z titulu funkce předsedy sněmovny.

Demokratický blok sdružující ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN získal podle dohody čtyři výbory − Marek Benda (ODS) ústavně-právní výbor, Jana Černochová (ODS) výbor pro obranu a Václav Klaus ml. (ODS) školský výbor. Evropský výbor povede dál Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Bezpečnostní výbor i přes nesouhlas části sněmovny povede poslanec SPD Radek Koten, hospodářský výbor pak poslanec SPD Radim Fiala.

Pirátská poslankyně Dana Balcarová bude šéfovat výboru pro životní prostředí. Komunisté ovládají mandátový a imunitní výbor, jehož předsedou je Stanislav Grospič, a rozpočtový výbor, který vede Miloslava Vostrá. Naopak zahraniční výbor zatím předsedu volit nemohl, do jeho čela by měl zamířit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), až skončí jeho vládní angažmá.