Snižování platů ve školství se nelíbí ani TOP 09

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: mediafax

Proti plánovanému snižování mezd nepedagogických pracovníků škol se kromě odborů a ČSSD postavila i TOP 09. Podle jejich prohlášení ministerstvo školství s šetřením zaspalo, peníze šlo prý uspořit na maturitách nebo odměnách zaměstnanců. Škrtání na platech školníků a kuchařek je podle poslanců TOP 09 nesystémové a ukazuje bezradnost ministerstva školství. Šéf rezortu Josef Dobeš , ale i ministr financí Miroslav Kalousek přitom ve čtvrtek uvedli, že peníze navíc není kde brát.

„Je absolutně nepřijatelné hledat úspory tak, že opakovaně snížím platy lidí, kteří jsou pro chod školství důležití a kteří se nemohou bránit,“ uvedla poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Dobeš totiž oznámil, že pokud nedostane přidáno 1,5 miliardy, škrtne na platech nepedagogických pracovníků škol 700 milionů korun. To by znamenalo, že jim plat klesne o pět procent. Už letos přitom hospodářkám, uklízečkám a dalšímu personálu škol klesly platy o deset procent, jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 tisíc korun. Dobeš chce škrty ušetřit čtyři miliardy korun, ty totiž slíbil přidat v roce 2012 na platy učitelů.

„Popuzující v této souvislosti je, že ministr Dobeš před nedávnem věnoval 20 milionů korun na akci Velká cena Brno. Pokud by se pak ministr choval systémově, našel by úspory. Počet úředníků ministerstva se dlouhodobě nesnižuje, projekt státních maturit je předražený a také peníze z evropských fondů se takřka nečerpají nebo se čerpají neúčelně,“ upozornil také předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Dobeš by měl s šetřením začít nejdříve na svém úřadě, míní poslanci TOP 09

Ministr by prý měl rozdělovat peníze efektivněji. Poslanci také Dobeše vyzvali, ať v souvislosti s šetřením zveřejní výši odměn svých zaměstnanců. Koncem loňského roku totiž vyšlo najevo, že Dobeš svým manažerům rozdal statisícové odměny.

Kvůli možnému snižování mezd už vystoupily také školské odbory, které pohrozily i stávkou. Ohledně rozpočtu se také ve čtvrtek odboráři sešli s Dobešem i Kalouskem. „Nemám někde natisknutý balík peněz,“ slyšeli však od ministra financí. Odbory se proto chtějí obrátit přímo na premiéra. Požadavky odborářů podpořil i senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který jim přislíbil svolat mimořádné zasedání školského výboru v Senátu.