Sobotka chce opět začít proplácet první tři dny nemoci

premiér Bohuslav Sobotka

premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je potřeba znovu zavést nemocenskou v prvních třech dnech nemoci. Výše dávky by ale závisela na dohodě odborářů se zaměstnavateli i na „možnostech úpravy“ odvodů na nemocenské pojištění. Vláda má zrušení takzvané karenční doby ve své koaliční smlouvě.

Podle premiéra by nemocenská v prvních třech dnech stonání měla být o něco nižší než v dalších dnech. Od 4. do 14. dne platí náhradu mzdy zaměstnavatel, a to 60 procent výdělku. Od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

„V každém případě je potřeba se vrátit k proplácení nemocenské i v prvních třech dnech nemoci. Domnívám se, že ta dávka by měla být o něco nižší, než je v dalších dnech nemoci, ale v každém případě není v pořádku a není spravedlivé, pokud lidé, kteří jsou zaměstnaní, platí si zdravotní pojištění, v prvních třech dnech nedostanou ani korunu,“ uvedl předseda vlády.

Podle něj výše dávky bude záležet na dohodě mezi odboráři a zaměstnavateli i na „možnostech úpravy eventuální platby pojistného“, tedy nejspíš na shodě na případném zvýšení odvodů. Sobotka řekl, že k diskusi vyzval i koaliční partnery - ANO a lidovce.

Koaliční sliby

Vláda ve své koaliční smlouvě uvedla, že obnoví vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, pokud se na tom dohodne tripartita. Odbory na posledním loňském zasedání v prosinci avizovaly, že zrušení takzvané karenční doby budou letos prosazovat. Zda se téma dostane do tripartitního programu už 2. února, není zatím jasné. Podle Sobotky budou předáci se zaměstnavateli hledat shodu letos v prvním pololetí.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku. Nemocenská se pak vyplácí od 15. dne nemoci.

Dávky z příjmu

Podle kalkulačky ministerstva práce tak člověk s průměrným měsíčním příjmem 15 tisíc korun dostane za poslední týden třítýdenního stonání nemocenskou 1869 korun, pracovník s průměrným výdělkem 25 tisíc korun pak 3108 korun a zaměstnanec s mzdou 65 tisíc korun pak 5495 korun.

Dávky se počítají z průměrného denního příjmu. Z částky do 888 korun se bere 90 procent, od 888 do 1331 korun 60 procent a od 1331 do 2662 pak 30 procent. Denní nemocenská od 15. dne dosahuje 60 procent součtu. Maximální denní dávka může činit 879 korun, připadne lidem s příjmem zhruba 81 tisíc korun a víc.