Sobotka: ČSSD nesmí v krajích dopustit vznik "oranžové šlechty"

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: profimedia.cz

V krajích nesmí vzniknout "oranžová šlechta", varoval na bilanční konferenci regionů v Plzni předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V regionech musí podle něj strana dodržovat sliby a čelit střetu zájmů. "Nesmíme být podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS řízenou zpovzdálí odesáckými kmotry," prohlásil.

Politiku krajů pod vedením sociální demokracie Sobotka stejně jako první místopředseda této strany Michal Hašek chválil. Naopak ostře zkritizoval vládu pod vedením ODS a TOP 09. Opoziční sociální demokracie bude na podzim obhajovat funkce hejtmanů ve všech 13 krajích, v nichž budou volby.

Kraje se podle Sobotky vyrovnaly s hospodářským poklesem a škrty pravicové vlády, nezadlužily se, uchránily veřejné služby a úspěšně čerpají evropské dotace. Podobně se vyjádřil i šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Hašek. „ČSSD v uplynulých čtyřech letech prokázala, že dokáže kraje úspěšně spravovat a rozvíjet,“ uvedl.

Čtěte také rozhovor s předsedou ČSSD:

Naopak stát je podle Sobotky v „totálním chaosu“ a vládní škrty „roztáčejí ekonomickou spirálu smrti“. ODS a TOP 09 podle něho ohrožují svou politikou podstatu demokracie a základy státu. ČSSD by podle Sobotky budovala sociální stát, ale bez zadlužování.

Dostupnost zdravotnictví – top priorita ČSSD v krajích

Hašek v projevu nastínil hlavní body programu ČSSD v krajích. Patří k nim vytváření pracovních míst, podpora vzdělání, zachování dostupnosti zdravotní a sociální péče, modernizace dopravní infrastruktury a průhledné hospodaření. Krajské rozpočty by měly být projednávány tak, aby rozvojové priority mohli určovat sami obyvatelé.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka se krajům podařilo v posledních letech výrazně uspořit ve zdravotnictví, a to bez dopadů na kvalitu nebo dostupnost a bez zvyšování spoluúčasti pacientů, jak prosazuje současná vláda. „Cílem ČSSD je udržení dostupné a kvalitní zdravotní péče v maximálním rozsahu pro všechny občany regionu, a to i přes obrovský tlak na rušení lůžek,“ uvedl.

Hlavním cílem krajů pro další volební období je podle ČSSD zajistit dostatečné financování zdravotnictví. Cestu ke stabilizaci financování vidí ČSSD například v nové lékové politice, propojení řízení medicíny na celostátní úrovni s organizačním řízením zdravotnictví v regionech, rozvoji elektronizace zdravotnictví a sjednocení odměňování zdravotnických pracovníků, tak, aby byl v krajských nemocnicích dostatek kvalitního a motivovaného personálu.

Sobotka stanovil cíl - získat 35 procent hlasů

Sobotka dal všem svým 13 hejtmanům pro podzimní krajské volby za úkol získat minimálně 35 procent hlasů voličů. V Moravskoslezském kraji by měl výsledek ČSSD začínat čtyřkou, protože to je region, na nějž strana velmi spoléhá a kde má tradičně silnou podporu, řekl šéf ČSSD.

„To by měl být náš realistický cíl, pokud se nechceme dostat do podobné nepříjemné situace jako v Poslanecké sněmovně po minulých volbách do sněmovny, které jsme také vyhráli, ale nakonec nás obklíčili pravicové strany,“ dodal.

ČSSD chce jako nyní v krajích spolupracovat s KDU-ČSL a různými stranami nezávislých kandidátů i s KSČM a existuje i několik koalic s ODS. „Tady se ukazuje, že ČSSD má široký koaliční potenciál v krajích. Ale pro nás bude lepší dělat programově co nejbližší koalice a ODS se nedá pokládat za blízkého partnera, protože se snaží privatizovat veřejné služby, zdravotnictví a sociální služby v krajích, což není akceptovatelný program,“ řekl Sobotka. Očekává, že vládní pravicové strany dopadnou ve volbách co nejhůře a ČSSD tak najde jiné koaliční partnery.

ČSSD představila plány v politice zaměstnanosti

ČSSD chce, aby Státní fond dopravní infrastruktury znovu začal podporovat výstavbu a opravy silnic II. a III. třídy v krajích, na což v posledních letech rezignoval. „Naším cílem bude, pokud bude rozpočtový prostor, tak abychom posílili zdroje krajů tam, kde jim vlády převedli kompetence, ale nepřevedli jim na to peníze. Bude nutná revize kompetencí, tak abychom si zmapovali, kde jsou tyto dluhy ze strany centrální vlády, a tento problém dořešili,“ dodal předseda.

Podle něj nefungují úřady práce a přestaly být partnerem krajů. ČSSD chce úřady práce rekonstruovat a najít peníze na politiku zaměstnanosti. Díky podpoře investic se bude snažit zaplnit poloprázdné průmyslové zóny, které zbyly po krizi. Sází znovu na agenturu CzechInvest, která si má znovu získat vynikající pověst mezi investory, aby Česko nepředbíhalo Slovensko a Polsko.

Dále chce ČSSD převést do krajů desítky miliard korun z operačních programů, které současná vláda nevyčerpá. „Už letos je možné převést několik miliard do regionálních operačních programů ROP. Peníze by se daly během dvou let utratit, protože na krajích je převis projektů, které ze současných ROP nešlo uspokojit,“ dodal.