Sobotka je naštvaný, protikuřácký zákon chce rychle předložit znovu

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka by chtěl protikuřácký zákon, který ve středu překvapivě poslanci nepodpořili, prosadit ještě do konce volebního období. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček by podle něj měl zákon znovu urychleně předložit, aby se jím mohla vláda co nejdříve zabývat.

Takzvaný protikuřácký zákon neprošel ve sněmovně kvůli tomu, že proti němu hlasovala i část poslanců vládního hnutí ANO, přestože vláda zákon schválila. Sobotka se chce s koaličními partnery sejít kvůli tomu v pátek ráno.

„Budu chtít, aby pan ministr Němeček ten zákon předložil urychleně znovu. Myslím, že to nemůžeme vzdát, že není možné ustupovat tabákové lobby a chtěl bych, aby vláda ten návrh mohla co nejdříve projednat, abychom ho mohli poslat do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka.

Podotkl, že v zákonu hodlá zohlednit i diskusi, která se kolem jeho schvalování odehrála. „Určitě se budeme snažit společně s ministrem zdravotnictví, abychom tu moderní úpravu, která nás řadí mezi civilizované země, prosadili ještě do konce volebního období,“ doplnil premiér.

Přečtěte si: Poslanci by povolili kouření v restauracích jen v prostorech bez obsluhy

K výsledku hlasování dnes uvedl, že je hodně naštvaný. „Mrzí mě to, ten zákon se projednával řadu měsíců a pak ho bez jakéhokoliv odůvodnění a jakékoliv informace shodilo ANO pod stůl. Hlasování poslanců ANO bylo pro nás nemilé překvapení, protože to dopředu neavizovali. Pokud v tuto chvíli tvrdí, že byl pro ně nepřijatelný, měli to říci dopředu a mohli jsme o té věci jednat. Ale my jsme takové informace neměli,“ uvedl premiér.

S koaličními partnery se hodlá premiér sejít v pátek ráno v Poslanecké sněmovně. Chce si s nimi připomenout pravidla, podle kterých koalice musí fungovat. Uvedl, že žádná koalice nemůže fungovat bez toho, aniž by si vzájemně podpořila vládní návrhy zákonů.

Chybělo osm hlasů

Pro normu hlasovalo ve středu 80 ze 175 přítomných poslanců, 42 bylo proti. Ke schválení chybělo osm hlasů. Z poslanců koaličního hnutí ANO hlasovala pro vládní návrh jen zhruba čtvrtina, konkrétně 13 zákonodárců. Podle ANO se návrh zákona při projednávání Sněmovnou příliš změnil.

Zákon měl zakázat kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních i omezit podávání alkoholu. Nyní si restaurace mohou vybrat, zda budou nekuřácké, nebo kuřácké. Nepřijetí zákona přivítali hospodští i prezident Miloš Zeman.