Sobotka jede do Jižní Koreje lákat investory

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Předsedu vlády Bohuslava Sobotku čeká v tomto týdnu jedna z nejdůležitějších zahraničních misí. Dnes večer odlétá spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem na návštěvu Korejské republiky, která se loni vyšvihla na špici největších investorů v Česku.

„Premiér pokračuje v posilování ekonomické diplomacie, získávání nových zahraničních investic a vytváření nových pracovních míst,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Český premiér míří do Koreje po čtrnácti letech, naposledy byl v Soulu v roce 2001 Miloš Zeman. Ve vládní delegaci se navíc vedle politiků a podnikatelů našlo místo i pro vědce.

„Zúčastníme se řady jednání s cílem otevřít dveře ke spolupráci českým podnikatelům v Jižní Koreji a podpořit aktivity jihokorejských firem v České republice,“ doplnil pro deník E15 Ťok.

Korejské zkušonosti

Politici mimo jiné navštíví automobilku Hyundai a setkají se se zástupci Korean Air, které jako spolumajitel hrají zásadní roli při plánování budoucnosti ČSA. Ministr dopravy má navíc jeden specifický úkol. S korejským kolegou podepíše memorandum o spolupráci.

„Korea má bohaté zkušenosti s překonáváním složitého terénu při výstavbě vysokorychlostních tratí, které by mohla využít i Česká republika,“ naznačil Ťok. Vysokorychlostní tratě zatím Česko míjejí, Ťok by ale rád jejich plánování postrčil vpřed.

Deset tisíc pracovních míst

Mocný příliv korejských investic začal v roce 2005. Od té doby agentura CzechInvest zprostředkovala 25 projektů za více než sedmdesát miliard korun. Díky tomu vzniklo zhruba 10 200 pracovních míst. Klíčový byl příchod firmy Hyundai Motor do Nošovic v roce 2006. „To byla bezesporu významná reference pro další korejské investice v Česku,“ uvedla mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Dalšími příklady jsou firmy Plakor v Mošnově, Sungwoo Hitech v Ostravě, Hyundai Mobis ve Frýdku-Místku či Nexen Tire u Žatce. Výjimečný byl loňský rok. Podle CzechInvestu za loňské první pololetí přiteklo do Česka 23 miliard korun, bezkonkurenčně nejvíce investic v porovnání s ostatními státy.