Sobotka: Lustrační osvědčení jednání o vládě neohrozí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Požadavek, aby ministři měli lustrační osvědčení, by podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky neměl zásadně zkomplikovat jednání o nové vládě. Předseda sociální demokracie problémy nečeká navzdory mohu, že o budoucí vládě jedná shnutím Ano Andreje Babiše.

„Podle mého názoru to není zásadní komplikace, rozhodně nám to neznemožňuje, abychom jednání po víkendu zahájili a intenzivně v nich pokračovali,“ uvedl Sobotka, s tím, že ministři by prověrkou měli stejně jako v minulosti procházet. „Je to zvyklost, která by měla být respektována i nadále,“ dodal.

Dodal, že v prvních dnech a týdnech se stejně jednání povedou o programu a až poté o personálních otázkách. Za jména ministrů ponesou odpovědnost jednotlivé vládní strany, podotkl také Sobotka. Upřednostňoval by koaliční spolupráci s KDU-ČSL a ANO, nikoliv menšinovou vládu sociální demokracie.

Čisté lustrační osvědčení požadovala u všech dosavadních vlád prezidentská kancelář. Mluvčí Hradu Hana Burianová Lidovým novinám potvrdila, že stejnou podmínku bude mít u všech zájemců o ministerská křesla také současný prezident Miloš Zeman. Ministrem prý nejmenuje nikoho, kdo lustrační osvědčení nebude mít.

To by mohl být potenciálně problém zejména pro Babiše, o němž komunistická Státní bezpečnost vedla svazek jako o spolupracovníkovi s krycím jménem Bureš. Babiš na Slovensku bojuje o čistotu svého jména, dříve než v lednu ale tamní soud nerozhodne.

Ve víkendovém rozhovoru pro Lidové noviny Babiš řekl, že pokud by ANO muselo jít do vlády, byl by to bez něj „dost problém“. Pokud jde o lustrační osvědčení, není to prý podle jeho právníků problém. Situaci by řešil, až pokud nastane.

Sobotka dnes také řekl, že po zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu, na němž podle něj musí skončit schizofrenie ve straně, začnou naplno vyjednávání o novém kabinetu. Do nich by chtěl šéf ČSSD spolu s vyjednávacím týmem, který teprve oznámí, zahrnout i tripartitu. Pozornost při těchto rozhovorech chce prý jako jednomu z prvních témat věnovat stabilizaci zdravotnictví.