Sobotka míří na německou ambasádu. Uprostřed krize vzájemných vztahů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se zúčastní recepce, kterou pořádají německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven a berlínský primátor Michael Müller. Předseda vlády na akci k výročí znovusjednocení Německa a výročí uzavření partnerství Prahy a Berlína, zamíří v době, kdy se hovoří o prudkém zhoršení česko-německých vztahů kvůli odlišným postojům obou zemí k přerozdělování uprchlíků v Evropě.

Sobotka má na recepci ke čtvrtstoletí sjednoceného Německa přednést projev. Dá se očekávat, že se v něm dotkne i tématu, které v posledních týdnech vztahy obou zemí ochladilo - povinných kvót pro rozdělení uprchlíků z jihu Evropy do ostatních států unie.

Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko jako jediné čtyři země z EU tyto kvóty odmítly. Proti byly před hlasováním ministrů vnitra i další země, včetně například Polska, které ale nakonec ustoupily.

O zhoršení česko-německých vztahů hovoří v posledních týdnech řada analytiků i diplomatů, podle nichž k ochlazení přispěla i roztříštěná pozice českých vysokých představitelů a údajně nedostatečná snaha české postoje Německu vysvětlit. Podle Hospodářských novin jsou dokonce vztahy obou zemí na nejhorší úrovni za téměř 20 let.

Mluvil Chovanec o Mnichovu?

Deník mimo jiné napsaly, že propast mezi Českem a Německem významně prohloubil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který údajně na jednání ministrů vnitra EU použil i výraz „nový Mnichov“. Chovanec to označil za nesmysl. „Já jsem nikdy o Mnichovu nevykřikoval,“ řekl ministr. Prý jen důrazně partnerům říkal to, co říká ve Sněmovně.

Dodal, že podle něj vztahy Česka s Německem neochladly. „Jsme sousední zemí, ekonomiky jsou provázané, ale nebudeme kývat na všechno jenom proto, že jsou větší,“ uvedl Chovanec s tím, že „prostě budeme sebevědomě říkat svůj názor“.