Sobotka nechce měnit ministry ani koaliční smlouvu

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezdu strany

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezdu strany Zdroj: ctk

Sociální demokracie nemá důvod navrhovat změny v koaliční smlouvě, ani měnit své ministry. Ve zprávě předsedy strany to na sjezdu ČSSD řekl premiér Bohuslav Sobotka. Férový přístup k dodržování a naplňování koaliční smlouvy očekává i od koaličních partnerů. Současnou vládu považuje i nadále za jediný rozumný způsob, jak dát zemi stabilitu. Hnutí ANO a lidovcům poděkoval za dosavadní koaliční spolupráci, šéfovi ANO Andreji Babišovi ale vytkl stálé riziko střetu zájmů.

Sobotka se ve své zprávě vrátil k minulému sjezdu ČSSD v Ostravě, kde spolustraníkům slíbil, že sociální demokracie vyhraje volby a sestaví vládu. Konstatoval, že se mu to podařilo splnit. „Ostrý start máme za sebou, potřebujeme nezastavit tempo a energicky pokračovat,“ řekl. Současná koalice byla podle něj po volbách jedinou slušnou cestou.

Premiér zopakoval, že sociální demokracie nechce měnit koaliční smlouvu, o čemž se občas diskutuje uvnitř ANO. Její dodržování je podle Sobotky nejlepší cestou k dobrému fungování vlády. Tomu podle něj výrazně přispívá i činnost osmi členů kabinetu za ČSSD, které označil za soudržný tým. „Pokud je vláda vnímána mezi lidmi pozitivně, je to zejména jejich zásluha,“ řekl. Věří, že ČSSD bude i v budoucnu klidnou a zároveň rozhodnou silou ve vládě.

Všude nepořádek

Na rozdíl od Babiše, který na nedávném sněmu ANO tvrdě sociální demokracii kritizoval, směřoval Sobotka svou kritiku především k někdejším pravicovým vládám. Babišovi sice vyčetl, že se po vzniku vlády nevzdal ekonomického a mediálního vlivu, bývalé vlády ale obvinil z toho, že příliš nedbaly na bezpečnost občanů a spoléhaly, že se nic nestane. Výsledkem jsou prý metanolová aféra a výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Když stanul v čele kabinetu, viděl prý neuvěřitelný nepořádek všude, kam se podíval.

Vůči bývalým pravicovým vládám se Sobotka vymezil také ve vztahu Česka k Evropské unii, kde podle něj byla pověst ČR „hrozivá“, nebo plnění závazků vůči NATO. Právě tyto organizace jsou podle něj nejlepší pojistkou proti vnějším bezpečnostním rizikům. Za velkou výzvu v této oblasti označil krizi na Ukrajině, která podle něj není občanskou válkou, ale geopolitickým konfliktem. Lze ho podle něj řešit jen diplomatickou cestou.

Debata o daních neskončí

Sobotka také zmínil volební sliby, které se ČSSD podařilo splnit, i ty, které nikoliv. Do první skupiny zařadil zvýšení minimální mzdy, valorizaci důchodů, zákon o státní službě nebo získávání nových investicí. ČSSD podle něj naopak neuspěla při prosazování některých daňových návrhů nebo změny církevních restitucí.

Na pozdější tiskové konferenci uvedl, že by se koalice mohla k diskuzi o daních vrátit, pokud se nebude dařit nacházet dostatek peněz na fungování státu. Celá koalice by na to podle Sobotky měla být připravena. ČSSD podle něj nicméně respektuje koaliční smlouvu, a když se koalice například na zavedení sektorové daně nedohodne, bude se muset hledat jiné řešení.

O vztahu vlády a ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem Sobotka ve své zprávě nehovořil. Za příští priority označil například boj proti daňovým únikům skrze elektronickou evidenci tržeb nebo zákon o prosazování původu majetku. Ten by podle něj měla vláda již brzy projednat.

Jana Havligerová: Sobotka má šanci na tvrdou smeč