Sobotka: Nejdůležitějším úkolem bude rozhýbat ekonomiku

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Anna Vackova

Pokud ČSSD vyhraje volby a sestaví vládu, bude jejím nejdůležitějším úkolem rozhýbat ekonomiku a bojovat s nezaměstnaností, řekl na dnešním programovém shromáždění předseda strany Bohuslav Sobotka.

Vláda ČSSD podle Sobotky kvůli finanční stabilizaci nemocnic znovu zvýší odvody za státní pojištěnce a poskytne půjčku Všeobecné zdravotní pojišťovně. Slíbil také, že ČSSD nebude zvyšovat daně a odvody lidem ze středních vrstev, zaměstnancům s nízkými příjmy ani živnostníkům.

Za jeden z nejpalčivějších problémů označil situaci na severní Moravě a ve Slezsku. Chce proto, aby vláda během prvních sto dnů připravila akční plán zaměstnanosti. Prvním krokem bude zřízení vládního zmocněnce a ustavení pracovní skupiny odpovědných ministrů, uvedl. „Zvážíme také návrat slevy na dani pro pracující důchodce,“ řekl Sobotka. Slevu na dani zrušil loňský daňový balíček bývalé koaliční vlády Petra Nečase (ODS).

Úkolem strany je podle Sobotky přetavit nespokojenost občanů v jasnou většinu ve Sněmovně, která umožní sestavit silnou a stabilní vládu. Pokud se to nepovede, bude sedm let v opozici zbytečných, stejně jako kritika politiky ODS a TOP 09.

Sociální demokraté se dnes dopoledne sešli na svém programovém shromáždění v Národním domě na pražském Smíchově. Shromáždění začalo českou hymnou a hymnou EU, poté přítomní ocenili potleskem oficiální předvolební klip strany.