Sobotka: Pravici nejde o volby, ale o daně a rozpočet

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: profimedia.cz

Úvahy o předčasných volbách jsou podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky pouze záminkou pravice k vytvoření tlaku na Věci veřejné. „ODS a TOP 09 chtějí, aby nejmenší koaliční strana zcela kapitulovala před daňovými a rozpočtovými návrhy Kalouska a Nečase,“ uvedl Sobotka.

Sobotka svým prohlášením reagoval na výroky místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který připustil, že by jeho strana mohla po případných předčasných volbách vytvořit koalici s ČSSD.

„Součet hlasů sociální demokracie a KSČM ve sněmovně by ovšem nesměl dávat většinu. V takovém případě by TOP 09 pouze tolerovala menšinovou vládu ČSSD,“ řekl Kalousek Lidovým novinám. ČSSD si podle Sobotky nedovede představit povolební spolupráci ani s TOP 09 ani s ODS.

„Pokud ČSSD příští volby vyhraje, bude hledat takové politické spojence, kteří jí pomohou zrušit a napravit podstatné části reforem, prosazených zejména ODS a TOP09, v koalici s temito stranami by to logicky možné nebylo,“ uvedl Sobotka. Zatímco ODS a TOP09 usilují odestrukci sociálního státu, ČSSD jde podle jejího šéfa o jeho uchování a modernizaci. Sobotka oběma stranám doporučuje pobyt v opozici. „Mohly by se zde očistit od korupčních a klientelistických vazeb,“ uzavřel Sobotka.