Sobotka se opřel do Johna kvůli branně-bezpečnostnímu výboru

šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že odmítá rozdělení sněmovního branného a bezpečnostího výboru, tak jak o to usilují Věci veřejné. "Odmítáme rozdělování branného a bezpečnostního výboru jenom pro to, aby se našla trafika pro pana Johna," uvedl Sobotka s tím, že Věci veřejné jsou strana trafikantů. Informuje o tom agentura Mediafax.

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dnes na adresu předsedy Věcí veřejných Radka Johna, poznamenal, že by se měl přestat starat o trafiky a spíše více se zajímat o reálnou situaci v České republice.

Vláda sloučení výborů podpořila na začátku svého volebního období a zvláště VV podle Sobotky deklarovaly snižování trafik pro členy parlamentu. Podle Sobotky ale jde koalice proti proudu tohoto plánu, navíc podle něj obsadily VV údajně neprávem post místopředsedy v Poslanecké sněmovně. Ten zastává místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Sobotka ale naznačil, že by podle systému většinového zastoupení v parlamentu měli získat komunisté, napsala dále agentura Mediafax.

Rozdělení výboru tedy ČSSD nepodpoří a i nadále předpokládá, že v jeho čele bude sedět opoziční politik. Pokud by k rozdělení mělo dojít, mělo by se to stát až po volbách. Podle místopředsedy ODS a ministra obrany Alexandra Vondry je výbor v současné podobě naddimenzovaný a rozdělení na dvě části si tedy umí představit. Rošády ve výborech má sněmovna řešit po prázdninách. Dopředu se však očekávalo, že s rozštěpením výboru bude mít problém právě opozice.