Sobotka se sejde se zástupci obchodních řetězců kvůli zákonu o tržní síle

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se 9. července sejde se zástupci obchodních řetězců. Vyslyšel tak jejich výzvu k jednání o smysluplnosti zákona o významné tržní síle. Novelu zákona nyní projednává Sněmovna. Podle obchodníků norma může ohrozit jejich podnikání v Česku, zdražit potraviny a narušit tržní prostředí. Z jednostranné regulace prý navíc budou těžit výlučně dodavatelé.

„Schválením návrhu novely mohou být ohroženy investice vynakládané do nejrůznějších odvětví v ČR a reálná je i hrozba zvýšení nezaměstnanosti,“ uvedli obchodníci v dopise. Společnosti Ahold, Billa, Makro Cash & Carry, Penny Market, Lidl, Tesco, Kaufland a Hruška v prohlášení uvedly, že mají vážné obavy, že novela může negativně ohrozit jejich podnikání v České republice.

„Samotný zákon považujeme za nekoncepční a z těchto důvodů navrhujeme jeho zrušení bez náhrady. Dovolujeme si vyzvat politickou reprezentaci ke konstruktivnímu dialogu ohledně témat, na jejichž základech je zákon a připravovaná novela postavena,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Samotný zákon považujeme za nekoncepční a z těchto důvodů navrhujeme jeho zrušení bez náhrady


Antimonopolní úřad tvrzení obchodníků již dříve odmítl. Podle něj nebude mít novela negativní dopad na ceny ani české dodavatele. Norma prý reaguje zejména na to, že obchodní řetězce nacházejí stále nové formy chování vůči dodavatelům, které nelze nazvat jako férové.

Potravináři předloženou novelu vítají. „Z našeho hlediska je velmi přijatelná. Nemáme výhrady, postihuje vše, co jsme chtěli,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Novela má podle vlády pomoci lépe ochránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Návrh mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití. Zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih. Řetězcům nyní hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Marta Nováková: Velkou tržní sílu má i řada dodavatelů