Sobotka: Stávající koalice je nejlepší možná, rozhodnutí bych neměnil

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL je ve stávající sněmovně asi nejlepší pragmatická volba, říká v rozhovoru pro E15 premiér Bohuslav Sobotka. Kdyby se měl vrátit tři roky zpátky, tak by rozhodnutí asi neměnil. Tato konstelace dává kabinetu možnost realizovat sociálnědemokratický program, míní premiér.

Podle Sobotky je vláda mimořádně stabilní a je potřeba rozlišovat ostřejší rétoriku před volbami od faktické schopnosti prosazovat zákony. Byl by rád, aby kabinet svůj mandát dokončil. Aktuálním úkolem je dopracování návrhu státního rozpočtu na příští rok, a pokud se podaří vyřešit financování sociálních služeb a důchody, neexistuje už podle premiéra žádný větší problém.

To také znamená, že napřesrok se nedají očekávat žádné změny v daních. Vláda nebude měnit sazby, bude se snažit, aby byla dobře implementovaná elektronická evidence tržeb, která bude postupně nabíhat a od které si vládní koalice slibuje nejen narovnání podnikatelského prostředí, ale i vyšší příjmy pro veřejné rozpočty.

ČSSD je sice přesvědčena, že tak jako řada jiných zemí by i Česko mohlo mít dvě sazby daní u daně z příjmu právnických osob - a menším a středním firmám by bylo možné ponechat současnou sazbu a u velkých firem sazbu zvýšit, ale pokládá to spíš za svůj volební program do sněmovních voleb.

ROZHOVOR S BOHUSLAVEM SOBOTKU ČTĚTE V PONDĚLÍ V DENÍKU E15 A NA E15.CZ