Sobotka svolá kvůli reformě policie Bezpečnostní radu státu

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Reorganizaci policie projedná v úterý Bezpečnostní rada státu. Žádalo o to vedení policie, premiér Bohuslav Sobotka po dnešní schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) oznámil, že radu svolá. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) je ale proti a nechce se jednání zúčastnit. Hnutí ANO kritizuje i reorganizaci a v souvislosti s ní vládní kolegy z ČSSD. Sobotka označil postup ANO ve sporu za předem připravenou volební kampaň.

Policejní prezident Tomáš Tuhý a Chovanec na úterní schůzi seznámí členy rady s chystanými změnami ve struktuře policie, sdělil Sobotka. Ke schůzi rady vyzvalo dnes kvůli sporu o reorganizaci vedení policie. Jako vhodnější řešení než koaliční dohodovací řízení, které se uskuteční ve středu na popud ANO, navrhovali setkání bezpečnostní rady i čelní představitelé vládních lidovců.

Proti se ale postavil předseda ANO Babiš. „BRS (Bezpečnostní radu státu) jsme měli ke korupci ČSSD na poště, teď ji máme mít k likvidaci Šlachty. Jasně, ať to proberou. Ale bez nás,“ uvedl na twitteru. Hnutí požaduje zrušení zamýšlené reorganizace, podle ANO není připravena. Babiš řekl, že doufá v to, že kvůli sporu nepadne vláda, vztahy v kabinetu se prý ale zhoršily. Sobotka by podle něj měl neprodleně ujistit veřejnost, že se změny vůbec neuskuteční.

Premiér ale reagoval odmítavě. Koaliční vláda podle něj nemůže fungovat na základě ultimát. ANO se podle Sobotky snaží policii politizovat a destabilizovat. „Hysterie, která kolem toho byla v uplynulých hodinách vyvolána, se podle mého názoru zcela míjí s realitou těchto organizačních změn. Útoky ANO na nezávislost policie pokládám za neadekvátní a zcela účelové, působí to na mne jako součást předem připravené volební kampaně ANO,“ napsal v SMS zprávě po dnešní večerní schůzce s Chovancem.

Předseda třetí koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek poukázal na to, že záležitost reorganizace otevřely Lidové noviny, které patří Babišovi. Počínání ANO označil za „překvapující“.

Reorganizaci policie prověřuje olomoucké vrchní státní zastupitelství kvůli tomu, zda za ní nestojí snaha o odstranění šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Kvůli chystaným změnám dnes Šlachta rezignoval. Olomoučtí žalobci řekli médiím, že si kvůli reorganizaci pozvou příští týden prezidenta policie Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Podle nich existuje podezření, že důvodem plánů na odstavení Šlachty je snaha dosáhnout na informace ze živých kauz.

Tuhý označil postup žalobců za snahu jednoho orgánu státní moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu. „Zjevné zvůli“ se prý policie může bránit pouze tak, že se obrátí na bezpečnostní radu. Chovanec na základě informací od Tuhého a Laubeho zveřejnil, že žalobci mohli na oba muže vyvíjet nátlak, aby změnili rozhodnutí o reorganizaci. Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan označil obavy ministra za liché.

Šlachta svou dnešní rezignaci avizoval už ve čtvrtek, kdy jednal s vedením policie. Ve funkci Šlachta skončí k 30. červnu. S rozhodnutím vedení policie o změnách naopak souhlasí Jaroslav Vild, šéf protikorupční policie, která se má od července v rámci reorganizace sloučit s ÚOOZ v novou Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Reforma podle Vilda nebude jednoduchá, ale záměr respektuje.

Chovanec, který musí spuštění reorganizace schválit, bude o vývoji v pondělí jednat s Tuhým i s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident se prý nechce vměšovat do hádek mezi Sobotkou a Babišem. Ministr se hodlá rozhodnout na základě analýzy, jež podle Radiožurnálu dospěla k závěru, že změny nezasáhnou do živých kauz. S jejími výsledky se chce Chovanec seznámit během víkendu.