Sobotka tlačí do Prahy Tejce, tomu se ale nechce

21. prosince se rozhodne o důvěře vládě. Sociálnědemokratické poslance v čele
s Jeronýmem Tejcem (na snímku vlevo) a Bohuslavem Sobotkou (vpravo) vedla
k požadavku aféra kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS)

21. prosince se rozhodne o důvěře vládě. Sociálnědemokratické poslance v čele s Jeronýmem Tejcem (na snímku vlevo) a Bohuslavem Sobotkou (vpravo) vedla k požadavku aféra kolem odcházejícího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Zdroj: ctk

V rychlosti, s níž ČSSD sestavuje kandidátky v krajích, se může měřit jen s komunisty, pravice je na tom o poznání hůře. Výjimkou je Praha, kde TOP 09 nasadí Karla Schwarzenberga. Kdo ze socialistů se mu v předem prohraném duelu postaví, Lidový dům stále netuší.

Oslabený předseda Bohuslav Sobotka místo sebe tlačí do čela kandidátky šéfa poslaneckého klubu Jeronýma Tejce. „Rozhořela se opravdu velmi široká diskuze. Jde o to, komu zůstane v ruce černý Petr a v metropoli pohoří,“ uvedl pod podmínkou anonymity vlivný straník.

Tejc vyhýbavě opakuje, že oficiální nabídku stále neobdržel. Sobotkovi by přitom Tejcův debakl pomohl ve sporu s místopředsedou Michalem Haškem, k jehož křídlu se šéf poslanců přidal. Podle pražské ČSSD, která Sobotku do čela kandidátky navrhla, by mohl být pražským lídrem i odborářský boss Jaroslav Zavadil.

Na rozdíl od socialistů už mají jasno také v paláci Charitas. Kandidátku KDU-ČSL v metropoli povede na jaře odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman.

ODS představí lídry do dvou týdnů. Úřadující předseda strany Martin Kuba řekl, že v předčasných volbách by měla občanské demokraty vést šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Schůze, na níž se má dolní komora rozpustit, začne dnes odpoledne. Rozhodující hlasování se očekává příští úterý.

Miroslav Poche: S TOP 09 nekšeftujeme, opoziční smlouvu jsme neuzavřeli