Sobotka vyhrál prezidentské primárky ODS také na severu Čech

Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka Zdroj: profimedia.cz

Prezidentské primárky ODS na severu Čech vyhrál s převahou senátor Přemysl Sobotka. Svého protikandidáta, europoslance Evžena Tošenovského, porazil o 552 hlasů a upevnil tak své vedení. V Libereckém a Ústeckém kraji hlasovalo pro Sobotku 722 členů ODS, Evžena Tošenovského podpořilo 170 hlasujících, sdělil dnes mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Sobotka získal větší podporu nejen v Ústeckém kraji, ale hlavně ve svém domovském Libereckém kraji, kde ho podpořilo 378 členů, zatímco Tošenovský zde získal jen 33 hlasů. Ústecká ODS podpořila Sobotku 344 hlasy oproti 137 hlasům pro Tošenovského. „Volební účast v regionu Sever dosáhla 29,5 procenta,“ doplnil Bartovský.

Primárky ODS se zatím uskutečnily v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v jižních Čechách a na Vysočině, v Olomouckém a Zlínském kraji a v Plzeňském a Karlovarském kraji. Sobotka zatím získal 2245 hlasů, což představuje 70procentní podporu. Pro Tošenovského hlasovalo dosud 964 lidí, tedy 30 procent.

Nic ale není definitivní, ODS v příštích týdnech čeká závěrečná část stranických primárek. Na řadě jsou regiony s nejpočetnější členskou základnou, které mohou dosavadními výsledky ještě zamíchat. V následujícím týdnu budou primárky pokračovat v Moravskoslezském kraji, kde se volební shromáždění uskuteční hned v pondělí 4. června v Ostravě.