Sobotka: Zeman rozděluje společnost, připravuje si půdu pro volby

Prezident Miloš Zeman (druhý zprava) s manželkou Ivanou (vpravo) a premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou se sešli 2. ledna na zámku v Lánech, kam prezident pozval premiéra na novoroční oběd.

Prezident Miloš Zeman (druhý zprava) s manželkou Ivanou (vpravo) a premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou se sešli 2. ledna na zámku v Lánech, kam prezident pozval premiéra na novoroční oběd. Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman nesmyslně rozděluje společnost, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman si podle něj vytváří nejvhodnější společenské klima pro příští prezidentskou volbu. Sobotka poznamenal, že Zemanův výrok o tom, jak se zbavit premiéra použitím kalašnikovu, zapadá do kontextu útoků webu White Media a fašistů.

Sobotka to řekl v rozhovoru s týdeníkem Respekt. Poznamenal v něm také, že Zeman, možná i tím, jak stárne, se posouvá od levicových ke konzervativním názorům. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček kritiku odmítl. Společnost prý rozděluje Sobotka zostouzením kritiků migrace.

Vztahy premiéra a prezidenta se v posledních týdnech několikrát vyostřily, naposledy po Zemanově výroku při cestě po Jihomoravském kraji. Prezident na otázku, jak se zbavit Sobotky, řekl, že demokratickou cestou odstranění politika jsou volby a nedemokratickou kalašnikov.

Sobotka Respektu řekl, že v první reakci nevěřil, že Zeman v dnešní situaci a v dnešní atmosféře něco podobného vyslovil. Poznamenal, že prezident 17. listopadu na Albertově mluvil o tom, že je potřeba otevřená demokratická diskuse. „Ale potom, když se podíváme, jaké kroky a jaké útoky se v praxi podnikají vůči lidem, kteří si dovolí mít jiný názor než ti, kdo tvrdí, že uprchlíci jsou organizovaná armáda islamistů, realita je úplně jiná,“ řekl Sobotka.

Zeman a fašisté

„A zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem,“ dodal s tím, že by ho nikdy nenapadlo, že v této „sestavě“ jednou najde prezidenta.

Zeman podle něj vytváří takové společenské klima, které pro něj může být nejvhodnější pro příští prezidentskou kampaň. „Pokud se podíváte na jeho jednotlivé výroky a kroky, všechno směřuje ke zvyšování napětí ve společnosti,“ řekl premiér. Prezident k tomu podle něj využívá strach, který lidé logicky mají z teroristů nebo z nezvládnutí migrační vlny.

Dodal, že Zeman společnost nesmyslně rozděluje a že nemohlo být více rozdělující gesto než to, že si 17. listopadu stoupl po boku šéfa islamofobního Bloku proti islámu Martina Konvičky.

Sobotka také řekl, že je pro něj jako sociálního demokrata obtížné sledovat, jak se prezident stále více posouvá ke konzervativním názorům, které se sociální demokracií ani s levicovým pohledem na svět často nemají nic společného. Možná to je prý tím, jak Zeman stárne.

Poznamenal, že proti Evropské unii Zeman vystupuje podobně jako Václav Klaus. „Čili pro sociálního demokrata, který ve druhém kole jako předseda sociální demokracie vyzval k volbě Miloše Zemana, je to hodně nemilé překvapení a velmi složitá situace,“ řekl Sobotka.

Ovčáček Sobotkovu kritiku prezidenta odmítl. „Jestli někdo rozděluje společnost, tak je to pan premiér, který soustavně zostouzí ty, kteří poukazují na nebezpečí migrace,“ sdělil ČTK. Dodal, že pokud někdo opustil levicové pozice, tak to není prezident, ale právě premiér, který „opustil sociálnědemokratickou politiku směrem k pozici bývalé Unie svobody“.