Soud EU nařídil nové jednání o výjimce pro zásobník plynu v Česku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Soudní dvůr Evropské unie dnes nařídil, aby unijní soud první instance znovu rozhodl o výjimce, která zbavuje společnost Moravia Gas Storage povinnosti umožnit využití zásobníku plynu v Dambořicích na Hodonínsku také třetím stranám. Zásobník má provozovat v rámci společného podniku ruský Gazprom a česká ropná a plynárenská firma MND. Mluvčí společnosti MND Dana Dvořáková sdělila, že výstavbu zásobníku dnešní rozhodnutí soudu neohrozí.

Výjimku udělila zásobníku v Dambořicích česká vláda, Evropská komise však později rozhodla, že výjimka je nelegální. Moravia Gas Storage rozhodnutí komise napadla u soudu EU první instance a ten v září 2013 toto rozhodnutí zrušil. Odůvodnil to tím, že EK při zvažování případu použila špatný právní základ a měla postupovat podle druhé směrnice o zemním plynu, a ne podle třetí, která vstoupila v platnost 3. března 2011.

Komise se však odvolala k Soudnímu dvoru. Ten dnes rozhodl, že postup komise podle třetí směrnice byl v pořádku. Celou kauzu nicméně poslal zpět soudu první instance k novému rozhodnutí, protože je podle něj zapotřebí projednat další výhrady MND vůči rozhodnutí komise.

„Dnešní rozhodnutí neznamená nic jiného, než že žaloba Moravia Gas Storage na Evropskou komisi bude opět projednána v první instanci, a v případě opětovného odvolání některé ze stran bude opětovně projednána u Soudního dvoru,“ sdělila dnes Dvořáková.

Stavba zásobníku s kapacitou téměř 450 milionů metrů krychlových, který bude jedním z největších v ČR, začala v roce 2014. Dvořáková dnes uvedla, že celková investice do jeho výstavby činí 2,5 miliardy korun. O náklady na výstavbu se dělí Gazprom a MND.