Soud poslal útočnici ze Žďáru do vazby

Lidé na místě tragédie ve Žďáru nad Sázavou zapalovali svíčky

Lidé na místě tragédie ve Žďáru nad Sázavou zapalovali svíčky Zdroj: ctk

Žena, která v úterý ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta a další tři lidi zranila, byla obviněna z vraždy a braní rukojmích. Hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Jihlavský soud útočnici vzal do vazby.

„Podnět k vzetí obviněné ženy do vazby zatím podán nebyl,“ řekl mluvčí krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Nevyloučil, že by se tak mohlo stát ještě během dneška. Policie žádné informace z výslechu obviněné neposkytuje, všechny podrobnosti chce podle krajské mluvčí Dany Čírtkové novinářům objasnit na tiskové konferenci ve čtvrtek dopoledne.

Šestadvacetiletá žena z Ostravska ve žďárské střední škole pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, dvě studentky byly zraněny, další utrpěla psychický šok, pobodaný byl i zasahující policista.

Útočnici policisté zneškodnili elektrickým taserem. Žena byla letos v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově.

Válková: Soud asi chyboval

Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) zřejmě nepostupoval Okresní soud v Opavě dostatečně důkladně, když útočnici propouštěl z ústavní péče. Dodala, že pokud podrobnější studium případu potvrdí její domněnky, připadá v úvahu návrh na kárný postih příslušného soudce i státního zástupce, který se proti rozhodnutí o přeměně ženina ochranného léčení na ambulantní neodvolal.

„Bohužel, dospívám k závěru, že soud zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když zkoumal, zda pobyt pacientky v případě jejího propuštění na svobodu bude, či nebude nebezpečný,“ prohlásila ministryně.

„Soud vyšel z vyjádření psychiatrické léčebny, které nebylo příliš zevrubné, a bez důkladného dokazování dospěl k závěru, že byly naplněny podmínky trestního řádu pro přeměnu léčení z ústavního na ambulantní,“ podotkla. Dodala, že státní zástupce žádné doplnění dokazování nenavrhl a všichni se vzdali práva na odvolání, takže rozhodnutí soudu neobsahuje písemné odůvodnění.

Vážné útoky na školách v posledních letech
8. prosince 2003Psychicky nemocný student královéhradecké univerzity napadl baseballovou pálkou třiapadesátiletého pedagoga Jana Laška. Podle vyšetřovatelů byl útočník v době spáchání činu nepříčetný, a státní zastupitelství proto zastavilo jeho stíhání.
1. března 2004Student učiliště ve Svitavách vážně pobodal svého pedagoga. Ten po převozu do nemocnice zemřel. Krajský soud v Hradci Králové odsoudil sedmnáctiletého učně za vraždu jeho učitele k devíti letům vězení.
26. září 2011Patnáctiletý student napadl nožem a paličkou na maso sekretářku gymnázia v Chomutově. Křičel, že je terorista. Útok zastavil ředitel školy spolu se školníkem, kteří žáka přemohli. Napadená žena utrpěla šok a několik drobných zranění na rukou.
22. května 2012V jídelně školy v Havířově-Šumbarku pobodala žena vychovatelku, načež si vzala sedmiletou školačku jako rukojmí. Dívku se policii podařilo osvobodit a útočnici zadržet. Zraněná učitelka skončila v nemocnici. Útočnici policie obvinila z pokusu o vraždu a braní rukojmí, stíhání bylo v prosinci 2012 zastaveno, pachatelka byla psychicky nemocná.
29. října 2012Na gymnáziu v Rakovníku napadl čtrnáctiletý student učitelku. Podle informací médií ženu pobodal. Těžce zraněnou učitelku přepravil vrtulník záchranné služby do pražské střešovické nemocnice, kde se rychle zotavila. Útočník nebyl vzhledem k věku trestně odpovědný.
25. března 2014Dva mladíci z Výchovného ústavu v Králíkách na Orlickoústecku brutálně napadli vychovatele a vychovatelku. Muži vrazil jeden z útočníků šroubovák do krku, ženu povalil na zem a oba ji kopali do hlavy a těla. Chlapci útočili, protože chtěli utéct, což se jim ale nepovedlo. Ministerská kontrola následně odhalila v ústavu řadu pochybení, letos v červnu ohlásil ministr školství, že se zařízení uzavře.
14. října 2014Do jedné ze středních škol v Žďáru na Sázavou vtrhla šestadvacetiletá žena z Ostravska a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, další dva studenti jsou zranění, pobodaný je i zasahující policista, řekla ČTK mluvčí policie Jana Kroutilová. Podle dosavadního vyšetřování podezřelá neměla na školu žádnou vazbu.