Soud zrušil další stíhání lékaře Jaroslava Bartáka. Ten si už nyní odpykává dvacetiletý trest

Jaroslav Barták

Jaroslav Barták Zdroj: ČTK

Jaroslav Barták
Jaroslav Barták
Jaroslav Barták
4
Fotogalerie

Soud koncem loňského roku zrušil další stíhání lékaře Jaroslava Bartáka odsouzeného již dříve celkem na 20 let za znásilnění a plánování vražd. V pořadí třetí stíhání se týkalo pokusu o podplacení dozorce ve vězení a nedovolených telefonátů z věznice. 

Uvedl to dnes zpravodajský web Českého rozhlasu. Okresní soud v České Lípě zdůvodnil zrušení stíhání tím, že hrozící šestiletý trest ztrácí význam v porovnání s trestem 20 let, který si již Barták odpykává.

Soud rozhodl o zastavení stíhání loni 23. listopadu. "Trest, k němuž může trestní stíhání vést, je zcela bez významu vedle trestu, který pro jiný trestný čin byl obžalovanému již uložen. Rozhodnutí nabylo právní moci dnem 2. prosince 2016," sdělil rozhlasu mluvčí soudu Milan Vencl.

Barták měl stanout před soudem kvůli tomu, že údajně nabídl dozorci ve věznici Stráž pod Ralskem úplatek 10 000 korun, když strážný zavolá na určené telefonní číslo. Policisté také podle rozhlasu zachytili dva hovory Bartákově exmanželce. Barták byl kvůli tomu obžalován z podplácení, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozilo dalších šest let vězení.

V roce 2013 byl Barták odsouzen v kauze znásilňování svých asistentek za několik případů znásilnění a vydírání, sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami ke 14 letům vězení. Nejvyšší soud později Bartákovi částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí, ale u většiny skutků Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení. Loni byl navíc Barták pravomocně odsouzen k osmi letům vězení za plánování tří vražd a vydírání. Oba tresty se sčítají.