Spory o jízdní řády: provozovatel IDOSu dostal pokutu dva miliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Ian Britton via Flickr

Firma Chaps, která z pověření ministerstva dopravy dlouhodobě vede celostátní informační systém o jízdních řádech IDOS, dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 2,2 milionu korun. Zneužila své dominantní postavení v letech 2008 až 2015.

Firma dostala pokutu za porušení českých i unijních pravidel hospodářské soutěže. Rozhodnutí není pravomocné, firma podala rozklad. O zpřístupnění dat vedl s firmou spory například Seznam.cz.

Podle ÚOHS Chaps zneužíval svoje dominantní postavení od dubna 2008 do konce srpna 2015. „Odmítal bez objektivně ospravedlnitelných důvodů aktualizované jízdní řády zpřístupňovat ostatním soutěžitelům ve formátu, v jakém byly vytvořeny a povinně mu předávány. Poptávající soutěžitelé přitom hodlali poskytovat produkty, pro něž byly tyto aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem,“ uvedl Rafaj.

Konec monopolu

Monopol společnosti prakticky skončil loni v září, kdy začala platit vyhláška ministerstva dopravy, která data od dopravců poskytne komukoliv, kdo o ně požádá.

Seznamu se už dříve podařilo najít způsob, jak strojově přečíst data, která Chaps jako monopolní správce údajů dával k dispozici alespoň v podobě excelových tabulek. Internetová jednička českého trhu tak mohla loni v dubnu spustit vyhledávání v jízdních řádech.